Cultura i Espectacles

5 museus en 1 únic carnet

La regidoria de Turisme impulsa “Terrassa 5×1”, pel qual cinc museus de Terrassa estrenen una entrada conjunta al preu reduït de 8 euros, per atraure turistes de fora de la ciutat

Aquest és el format físic del “passaport” que serà segellat a cadascun dels museus / alberto tallón

En un temps accelerats (en els quals les formes d’accedir a la cultura canvien), cal experimentar consegüentment amb noves fórmules d’atracció de públic.

I sembla ser el cas de la campanya “Terrassa 5×1, el passeig dels Museus”, amb la qual es crea una entrada única i a preu reduït per visitar cinc museus de la ciutat. Es tracta de la Seu d’Ègara, el Castell Cartoixa de Vallparadís i la Casa Alegre de Sagrera (que són les tres seccions del Museu de Terrassa); així com el Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa (CDMT) i el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC).

El preu de l’entrada és de 8 euros i el seu format imita un passaport, que serà segellat a cada equipament museístic a mesura que siguin visitades les respectives seus, explica el regidor de Turisme, Pep Forn. Aquest lot promocional ja està a la venda a l’Oficina de Turisme de Terrassa (situada a la Masia Freixa) i es podrà gastar (en el mateix dia o en diferents) fins al 31 de desembre de 2023.

L’entrada “Terrassa 5×1” permet un descompte de 9 euros sobre el preu acumulat que la suma de les entrades dels museus tindrien per separat (17 euros).

L’oferta, però, és en gran part adreçada al turisme extern. I és que els terrassencs ja gaudeixen de gratuïtat en 4 dels 5 museus afectats (tret del MNACTEC).

El passaport / ALBERTO TALLÓN

Precisament la responsable de l’Àrea de Públics i Màrqueting d’aquest darrer equipament, Roser Bifet, assegura: “Servirà perquè molta gent de Terrassa, que encara no ha visitat els cinc espais, ho pugui fer ara”. El MNACTEC, justament, té un índex de visites externes molt elevat: el 35% del públic és de Terrassa i el Vallès. Pel que fa al 65% restant és de comarques limítrofes o d’arreu de Catalunya.

Així mateix, la directora del Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa, Sílvia Carbonell, posa en valor l’entesa assolida. “Som tres institucions, de mares diferents”. I també apunta al fet d’“arribar al terrassenc” com un dels reptes.

Finalment, la directora del Museu de Terrassa, Gemma Ramos, hi coincideix en la rellevància de la col·laboració. “És una petició de feia anys, ja el 2010 hi va haver una iniciativa d’exposició conjunta. Sense dubte, crea un relat de museus”.

“Tarifa plana” al cinema

Les polítiques d’atracció de públic cultural són, de fet, un dels reptes en l’actualitat. La setmana passada es va percebre perfectament, quan la cadena Cinesa anunciava el llançament d’una “tarifa plana” mensual per anar al cinema de forma il·limitada. El seu preu serà de 15,90 euros (a més d’una versió de “luxe” per 18,90 euros).

El Cinema Catalunya també té una targeta de fidelització 10+1, amb la qual regala un passi de cinema al de 10 sessions efectuades i segellades (exclusivament en cap de setmana). Les tarifes planes també es podrien fer un lloc als museus? “Primer hem de valorar l’experiència del 5×1, però no descartem estudiar cap mesura que sigui atractiva”, sosté Pep Forn.

Un museu del modernisme a la Masia Freixa?

L’Ajuntament de Terrassa ja ha començat el projecte de museïtzació de la Masia Freixa , tot i que encara no s’ha finalitzat. De fet, ara mateix es troba en la fase paral·lela de la recerca de finançament econòmic, amb el qual podria sufragar la transformació. Així, la Masia Freixa deixaria de ser un centre administratiu, per passar a ser el nou Centre d’Interpretació del Modernisme de Terrassa.

Així ho confirma el regidor de Turisme, Pep Forn. De fet, la idea base de la museïtzació és recuperar l’ambient de la casa tal com era a principis del segle XX. I una de les vies per fer-ho és ampliar el mobiliari d’època que lluirà dins de l’edifici. Uns mobles que no seran pas altres que els del mateix menjador que la masia tenia a principis de segle.

Forn, a més a més, també confirma que la seva regidoria treballa per tal que el nou Tren Turístic (en col·laboració amb Renfe) arribi a Terrassa el cap de setmana de la Fira Modernista (6 i 7 de maig). Tot i això, el tren físicament no serà un articulat d’època (a diferència, per exemple, del tren “granota”, d’FGC, encara sense data d’estrena).

El Museu Tèxtil, també amb roba més contemporània

El Centre de Documentació i Museu Tèxtil (CDMT) viu aquests dies una gran afluència a l’exposició “Moguda Rock 80’s” (oberta fins al 16 d’abril).

Tot i que inicialment podria sorprendre la relació, la mostra també exhibeix indumentària de l’època rocker i punk dels anys 80 a Terrassa. “El centre porta des de 1946 i s’ha anat ampliant en múltiples fronts”, explica la seva directora, Sílvia Carbonell. “Estem oberts a propostes, com en aquest cas ens mostra la indumentària de l’ambient del rock”, afegeix. I és que el museu no es tanca al teixit antic o històric, sinó que també en vol explicar i exhibir de més contemporani.

5 museus en 1 únic carnet
To Top