“Ens agrada una expressió cultural que vol estar en peu d’igualtat amb les altres”. Gala Porté, ras i curt.
Es refereix a la coneguda com a cultura friqui, que engloba gèneres narratius com la ciència-ficció, la fantasia i el terror. I que pren forma amb productes com l’anime, el manga japonès, el còmic, els videojocs, els “streamers”, els mons màgics (com ara Hogwarts, i abans Star Trek), el misteri, fins i tot el gore i tot allò que neix del romanticisme de Frankenstein i Lovecraft…
Tanmateix, sembla que en l’imaginari social tinguin penjat un cert estigma. De fet, el terme “freak” és inicialment considerat una mena d’insult, que ve a dir antisocial.
“I tant que és pejoratiu, però nosaltres ens l’hem apropiat”, afegeix Porté. “Allò que passa és que la cultura ‘mainstream’ i acadèmica ha detractat la cultura ‘freak’ i tot allò que surti una mica dels seus cànons” afegeix la Gala Porté. “Per això, cal dignificar-la”.
Des d’octubre del 2022
D’aquí que tres terrassencs es trobessin l’octubre passat per fer néixer Frikassa, un col·lectiu –més aviat juvenil- de foment de l’univers friqui.
La seva estrena va ser l’organització d’un “Kahoot!” a la Plaça Vella, en el marc de la celebració de “Set de cinema”. Avui dia són quasi una desena, que aquest dissabte organitzen la jornada festiva la “Macroviciada” a la Masia Freixa.
“Neix una mica com a dinamitzador d’aquest món, per poder socialitzar i conèixer gent amb els mateixos interessos i inquietuds. Vaja, per construir un espai friqui i no haver de baixar sempre a Barcelona”, resumeix Gala Porté.
Els perquès d’aquest estigma, però, són dignes de consideració. “La nostra mirada envers la cultura és molt eurocèntrica. Quan observem la cultura asiàtica i japonesa –de la qual prové bona part de la cultura friqui– ho fem d’una manera despectiva”, sosté Porté.
“No ens hi fixem gaire en els seus fonaments, ens l’hem apropiat només del vessant de l’entreteniment, però no hi hem fet una reflexió sobre el que suposa, sobre com manifesta l’anàlisi social”, aprofundeix.
I remata: a parer seu, la societat terrassenca (i per extensió, la catalana i occidental) té un biaix de gènere i un biaix eurocèntric quan mira la cultura friqui.
“Super Mario Bros”
La jornada de dissabte serà una bona excusa per costar-se a l’univers friqui i llençar ponts de comprensió.
Se’n diu la “Macroviciada” i l’excusa formal és l’estrena imminent de “Super Mario Bros: la pel·lícula”. És per això que la trobada girarà entorn dels videojocs. Tindrà lloc de 10 a 14 hores, a la sala d’actes de la Masia Freixa.
Per una banda, els assistents podran provar diversos jocs i compartir partides de “gaming” amb altres aficionats. A més a més, podran portar la seva pròpia consola portàtil per poder jugar en línia i interactuar amb altres usuaris dels seus videojocs preferits.
Per altra banda, també hi haurà xerrades sobre videojocs. La primera d’elles serà a càrrec d’Albert Miró, treballador d’Ubisoft a Catalunya, en què es tractarà sobre la indústria del videojoc a Catalunya. Després serà Simmer Valenciana, “streamer” de videojocs, qui parlo sobre l’experiència de créixer amb videojocs als anys 90.
La Frikassa tancarà la jornada amb un trivial de cultura friqui. “Ens agradaria que la gent vingui disfressada dels seus personatges de videojocs preferits i aprofitar l’entorn de la Masia Freixa per fer-se fotos amb els seus ‘cosplays’”, afegeix Porté.
I és que, en darrera instància, es tracta de fer xarxa. “Volem ser un node”, un punt de trobada, conclou Gala Torné.
Es pot ser friki en català
La “Macroviciada” d’aquest dissabte s’organitza amb motiu de l’estrena del film “Super Mario Bros” explícitament en català. No és un detall menor, doncs Frikassa (joc de paraules entre “friki” i “Terrassa”) neix també amb l’objectiu de jugar una funció de dinamització lingüística.
“Volem fomentar la cultura friqui, però tot reivindicant que es pugui viure en llengua catalana”, explica Gala Porté, tot fent referència a que la pèrdua d’influència del Club Super 3 (dins TV3) ha deixat sense referents molta canalla, adolescents i joves d’avui dia.
Cafès i llibreries a la ruta “freak”
La Terrassa friqui vol sortir als mapes. O millor dit, a poc a poc, la llista d’espais relacionats amb aquest univers s’ha anat ampliant.
Cal destacar-hi les cafeteries, en tant que espai de tertúlia. És el cas de la Montparnasse, al carrer del Baix, oberta el juny de 2022. “A nosaltres ja és un món que, per se, ens agrada molt”, explica Olga Dana, en referència a la cultura japonesa i del manga. “Així que vam voler plasmar-ho en el nostre local”.
A banda de cafeteria convencional, també es poden adquirir productes japonesos com els “pockys” (una mena de Mikados, amb gustos variats com el de pastís de formatge) i begudes gasoses com el Ramune (que pot ser de gust a lixi). El Pingu Cat Cafè, a l’avinguda de Jacquard, és un altre espai de la ruta.
Les llibreries especialitzades, com Kame Kame Còmics i L’Andròmina, són l’altre feu. També cal destacar espais com Otaku palace, Clothes and games i Bàrtuls la trinxera.
Per a l’estrena de films inserits en aquest univers, així com pels esdeveniments que organitzen, cal destacar també el Cinema Catalunya i els cinemes del Parc Vallès.
Juguen a Quidditch a Nacions Unides
Els mons fantàstics com el de Harry Potter s’han materialitzat en activitats pràctiques com el joc de Quidditch. De fet, a Terrassa es forma un equip l’any 2018, anomenat Draco Dorniens. Va entrar a l’associació catalana d’equips d’aquest esport a la temporada 2019-2020. L’equip entrena els diumenges al parc de les Nacions Unides, al nord de Terrassa, d’11 a 13 hores. A Catalunya existeixen cinc equips, entesos com una barreja d’handbol, rugbi i del popular “joc de matar”. Un dels trets distintius és que els equips són mixtes.