El camí encetat el passat 22 de gener es tancarà aquest diumenge, 26 de març. Hauran estat 10 setmanes ininterrompudes en les que la Sala Crespi haurà acollit sengles representacions de la 49à edició del Premi Ciutat de Terrassa de Teatre, centrat en l’àmbit amateur.
Una edició -en vigília de bufar 50 espelmes l’any vinent-, en que el promig d’assistents s’ha situat en unes 150 butaques per funció. Una xifra a l’alça respecte 2022. “Ja no ens enrecordem, però quan vam arrencar l’any passat, encara patíem els estralls de la 6a onada de la Covid”, explica Jordi Serra, membre del comitè organitzador.
Pel que fa a la temporada, enguany hi havia dues grans vessants temàtiques: la comèdia i la memòria històrica. “I tiba més la comèdia, que no pas el drama. Fer humor atrau més”, reconeix Serra. “Ara bé, programar només ‘divertimentos’ no és la solució. Cal trobar un equilibri de gèneres”, afegeix.
La gal·la, el 15 d’abril
El jurat general, encapçalat per Anna Carol (presidenta d’Òmnium Terrassa) es reunirà la setmana vinent. Format per set components del circuit amateur de la ciutat, el seu veredicte es donarà a conèixer el 15 d’abril vinent, dissabte. A falta de confirmar alguns detalls, serà a una trobada a l’aire lliure, a les esglésies de Sant Pere, vora les 18 hores.
El principal premi és el de millor grup, que inclou dotació econòmica. També es lliuraran altres premis com el de millor actor i actriu, tant secundari com protagonista (en 1er, 2on i 3a premi).
A més a més, el jurat general no serà l’únic que donarà la seva opinió i vots. I és que el públic ha pogut valorar la funció que acabava de veure, cada diumenge. I amb una participació força més gran que la que, previssiblement, hi haurà a les eleccions municipals del proper 28M: ha superat el 80% ! El premi del jurat popular, doncs, serà el promig de les puntuacions anotades als vots.
Jurat juvenil
Per una l’altre, també s’ha conformat el jurat juvenil, format per nois i noies del grup PAM Teatre, que és companyia resident a la sala Crespi.
Precisament, aquesta és la companyia que va obrir el certamen d’enguany, amb una obra fora de concurs: l’adaptació del film d’animació “Sherk”, amb la que el planter va omplir la Crespi.
Després arribaria “Lapònia”, la cia Somnis de Teatre amb la seva recreació de Broadway “i un vestuari molt lluït”, apunta Serra; una comèdia estripada com “Càsting” i el drama irlandès ambientat a Inishmaan , “amb un escenari molt xulo i molta gent dalt de l’escenari”, afegeix el mateix.
Llavors va arribar l’obra, probablement, més reflexiva de totes: “Història”. “Vam patir la mala coincidència que era el diumenge en el que es va vaticinar la gran nevada sobre Terrassa, malgrat que tot just va enfarinar els teulades dilluns matí… Però va fer que la gent quedés a casa”, explica. Llavors va arribar el muntatge basat en “El diari d’Anna Frank”. “Va deixar el públic molt tocat, doncs els adolescents es feien les grans preguntes de la vida”. “Victòria” i la comèdia “Estrès” tancaven la secció a concurs.
Es tancava així un dels concursos més antics de Catalunya (s’hi celebren uns 40 arreu del territori), que va arrencar a terrassa l’any 1965. “No és estrany, doncs Terrassa és una plaça forta, del teatre amateur, amb unes 30 companyies”, remata Serra.
Encara faltarà que Qollunaka Grup de Teatre remati el festival amb “Cyr@no”, adaptada per Òscar Garcia, que ell mateix protagonitza i codirigeix amb Ester Batlló. Serà diumenge, a partir de les 18 hores.