Cultura i Espectacles

L’alta definició aterra a Canal Terrassa

Des de dimarts passat, l’ens televisiu local emet els seus programes en HD després d’uns mesos d’adaptació

Tot l’equip tècnic de Canal Terrassa s’ha renovat per tal d’adequar-se a la tecnologia més innovadora en l’àmbit televisiu / nebridi aróztegui

Dimarts va ser el dia clau. Canal Terrassa va iniciar una nova era i va començar a emetre la seva programació amb la tecnologia d’Alta Definició (HD). La televisió pública local de Terrassa, després de diversos mesos adaptant-se a aquest nou format, ha millorat la seva qualitat d’imatge de manera capital, fet que la situa al nivell d’altres televisions de tots els àmbits, local, autonòmic i estatal, per tal de complir la normativa europea.

Aquest avenç tecnològic suposa per a Canal Terrassa viure l’esdeveniment més rellevant d’ençà que l’any 2010 va fer el pas cap a la TDT. Principalment, la innovació afecta la qualitat d’imatge dels seus programes, que guanyarà més resolució, adequant-se al “Plan Técnico Nacional de la TDT” per a tots els operadors de televisió, que han d’implementar l’HD abans del 14 de febrer de 2024, d’obligat compliment.

Maquinària i tecnologia

El camí a l’HD ha comportat, a més, una renovació de la maquinària i la tecnologia informàtica de Canal Terrassa, i també ha suposat un canvi i actualització dels processos de treball, amb la incorporació de noves eines que fan possible la producció integral de continguts multimèdia, tant per televisió com per ràdio, web i xarxes socials.

La televisió d’alta definició (HDTV) és el format de vídeo estàndard actual utilitzat a la majoria d’emissions de les diverses opcions com són la televisió digital terrestre (TDT), la televisió per cable, la televisió per satèl·lit i el vídeo per “streaming”.

Sobre aquestes novetats, la regidora de la Societat Municipal de Comunicació, Rosa Boladeras, ha manifestat que es tracta “d’un gran pas endavant per a Canal Terrassa, un punt d’inflexió amb el que es referma l’aposta del govern municipal per aquest mitjà de comunicació proper i amb un alt valor de servei públic, per a poder adaptar-se als canvis audiovisuals i afrontar els reptes de futur amb les millors condicions possibles”.

Montse Prat, directora gerent d’aquest ens televisiu, recorda que “s’ha renovat tot el sistema informàtic d’edició, control i continuïtat, per poder posar-nos al dia en les noves tecnologies audiovisuals”. Considera que això “ens fa més potents i preparats per al futur immediat, en un moment en què el consum televisiu ja no s’entén només des de la pantalla de la televisió, sinó des de qualsevol dispositiu mòbil i a través de múltiples canals”.

Des de l’agost

Des del mes d’agost de l’any passat s’ha treballat per fer possibles totes aquestes millores, com són la renovació de tots els equips d’edició, continuïtat i emissió de la televisió local. La inversió econòmica de tot plegat s’ha xifrat en 400.000 euros, dels quals, 300.000 provenen de fons municipals, mentre que 100.000 els aporta la Xarxa Audiovisual Local.

Aquests canvis tecnològics, però, no afecten el seu canal de sintonització, que continuarà sent el 45 de la Televisió Digital Terrestre (TDT). També es pot accedir a Canal Terrassa a través del web o mòbil al www.terrassadigital.cat, així com per les seves xarxes socials.

Montse Prat: “El personal ha fet un gran esforç”

Montse Prat, directora gerent de Canal Terrassa, ressalta l’abast d’aquest procés d’innovació i explica que “internament fa molts mesos que estem preparant aquest canvi”. També destaca que, “a banda de la inversió tècnica, el personal ha fet un gran esforç per adaptar-se a una nova manera de treballar” i en aquest sentit, es mostra molt agraïda “per la seva implicació en tot el procés”. “En definitiva, aquest gran salt revertirà en una millor qualitat per als espectadors, que, al cap i a la fi, és el nostre màxim objectiu, com a televisió pública local”, assenyala Prat.

To Top