Cultura i Espectacles

4 de cada 5 espectadors precovid

L'entrada del Catalunya / NEBRIDI ARÓZTEGUI

El Cinema Catalunya tanca l’any 2022 amb 39.000 espectadors. Això suposa que ja ha recuperat quatre de cada cinc persones que anaven al cinema abans que esclatés la covid. I és que l’any 2019 havien estat quasi 49.000 espectadors. Amb les dades que té l’Ajuntament damunt la taula, el cinema ha passat sense dubte la crisi pandèmica, quan el futur dels cinemes s’albirava magre. I és que les restriccions i la por a contagiar-se espantava gran part del públic, de forma que les grans plataformes de “streaming” van fer el seu agost: amb facilitat van avançar en uns mesos la quota de mercat que hagués pertocat per 5 o 10 anys.

Cal observar que el 2020 les entrades venudes van sobrepassar per poc les 18.000, tot i que ja al 2021 es recuperaven fins a les 32.000. I és que el Cinema Catalunya té un públic què, si bé no és de masses, si és molt fidel. I per tant, les seves pautes de consum han tornat a ser (quasi) les de sempre, de la mà de la normalitat.

“També es va vaticinar la desaparició del llibre davant l’‘ebook’, i no ha estat pas així”, sosté la regidora de Cultura, Rosa Boladeras. I posa èmfasi en les virtuts de la presencialitat: “Avui dia anar al cinema s’ha convertit en una experiència immersiva! Amb la butaca gran, la foscor, la concentració… No té res a veure amb fer-ho a casa!”, enraona. I remata: “Perquè aquesta experiència col·lectiva té molt de romàntic”.

Com ara veure emocionar-se i plorar a llàgrima viva les persones que seuen a la vora. Passava aquests dies amb alguns espectadors de “Living”, el film interpretat per Bill Nighy. Una pel·lícula de la qual algunes funcions s’han emès en anglès amb subtítols al castellà, amb desenes d’assistents. “Estem fent un esforç per programar més passis en Versió Original Subtitulada”, reconeix Boladeras, així com per oferir films amb doblatge al català; com és el cas d’“Avatar”, que va atraure més de 700 espectadors aquest Nadal.

I no només els doblatges al català funcionen molt bé (també succeeix sovint amb els films infantils), sinó que les pel·lícules directament enregistrades en llengua catalana també són molt reeixides. I és que “Alcarràs”, fregant els 5.000 espectadors, ha estat “tête de la curse” de 2022. I amb diferència abismal: “As bestas” entrava segona a meta amb quasi 2.000 espectadors. En tot cas, és molt significatiu del gust català i estatal del fidel públic del Catalunya.

Sessió al Catalunya / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Un tipus de film molt en línia amb “Chavalas”, la gran revelació de l’any anterior, i que com en el cas d’“Alcarràs”, va generar llargues cues al carrer de Sant Pere. Va ser amb aquest film, precisament, que la regidoria de Cultura va intentar acostar el cinema (que no el propi espai físic) als barris.

Anomenat Cicle Gaudí, cada mes s’emet un film al barri d’Ègara (a l’hivern a dins de l’escola Nova Electra i a l’estiu amb una pantalla a la fresca). “Van venir algunes de les actrius de ‘Chavalas’ al barri i s’hi va fer un bon col·loqui”, recorda Boladeras.

També han impulsat la col·laboració entre el TNT i la canalla de Torresana i Villardell, per mitjà d’un projecte cinematogràfic. O el cicle de “Sex Education” (al febrer). “De vegades, no només hi ha una barrera física, sinó també psicològica”, reflexiona Boladeras. I arribar als barris s’albira com un dels reptes del Cinema Catalunya del futur. Deixar de ser el cinema dels del Centre, per ser-ho dels barris.

De fet, no només seria desitjable per se, sinó que és també un imperatiu moral. I és que el Cinema Catalunya és de titularitat municipal i, per tant, és una estructura de ciutat. D’aquí que s’hagin programat títols per atraure públic més jove i provinent de tots els barris, com “Avatar”, “Ninja Baby”, “One Piece”, “Dragon Ball” i “DC Lliga Supermascotes”.

Però travessar fronteres de districtes no és pas l’única aposta: “Perquè també cal dir que tot i que només tinguéssim espectadors del Centre i del Districte 1 en general, encara faltaria molta gent al cinema”.

D’aquí les mesures per atraure més assistència a l’equipament dirigit per Maite Piqueras i Ramon Vilajosana, entre les quals destaca la targeta de fidelització (un passi gratuït al de 10 cops d’anar-hi al cine), el passi anual gratuït per a les persones que compleixen 18 anys i la nova il·luminació a base bombetes retro en la façana exterior del carrer Sant Pere.

Però també d’un nou servei de la difusió de la cartellera via WhatsApp pel canal Terrassa Arts. “Molta gent necessita facilitats, però ni tan sols li interessa una App”, sosté Boladeras, “així que fem difusió per WhatsApp que és el que volen”.

12.000 euros dels Next Generation

El Cinema Catalunya ha rebut una partida de 12.000 euros, que destinarà a substituir les pantalles de projecció de les dues sales actuals, la incorporació de nova maquinària digital, el canvi de la il·luminació actual per llums LED de baix consum, la instal·lació de nous sanitaris als lavabos públics per a un major estalvi d’aigua, i la substitució de les vitrines de la façana per expositors més accessibles i visibles per a tots els públics.

4 de cada 5 espectadors precovid
To Top