De vegades, les parets ens interpel·len. Justament per què es troben a la vista de tothom, és el llenç que artistes i activistes empren per visualitzar els seus missatges.
En aquest cas, ha estat el carrer Sant Pere el que ahir es va despertar amb un collage de paper tintat a una de les seves parets. Concretament, a la desembocadura del carrer de la Palla.
Tanmateix, no sembla espontani, sinó la darrera peça d’una sèrie de cartells que van començar a aparèixer a la zona peatonal a mitjans de desembre, que a manca d’informació sobre l’autoria i els motius, es pot anomenar “L’home del sac” i té un cert regust neogòtic.
El fals anunci
Els primers cartells dels que es tenen constància tenien l’aparença d’un anunci particular, amb uns serrells retallables en els que constava un mateix número de telèfon mòbil.
S’intuïa que s’oferia una actuació de L’home del sac en els dies previs al Tió, talment es pot contractar un Rei Mag disfressat per recollir les cartes de regals de la canalla. Però el numero de telèfon no arribava als 9 dígits convencionals.
Posteriorment, van aparèixer cartells a l’entorn del Teatre Alegria, així com un altre cop a La Palla. “He estat aquí”, deia una frase damunt diferents fotos en blanc i negre de L’home del sac.
Joc meta-fotogràfic
Ara és un collage, d’aproximament una mida de dos metres de llarg i un d’alçada, es composa per diferents fotocòpies en blanc i negre. Entre totes elles composen una fotografia, precisament de la mateixa paret on està penjat. Es tracta, per tat, d’un joc meta-fotogràfic (o joc de miralls). A la imatge es veuen dues persones caminant, una de les quals és l’home del sac de les imatges anteriors.
Tot apunta que sigui una performance artística, autoria de la qual encara no ha transcendit. En tot cas, sembla una acció planificada amb un implícit missatge neogòtic.
La regidoria de Cultura no té per ara constància, de l’autoria. Tampoc alguns comerciants consultats per DT, si bé els cartells no els hi han passat desapercebuts i ha estat motiu de curiositat.
Banksy a Sabadell
Les accions a l’espai públic són habituals al Vallès. Fa dos anys, a la veïna Sabadell, va aparèixer un grafitti amb l’estètica de l’artista britànic Banksy, que incloïa el lema “Tots som immigrants. Tu no?”, així com una gran tanca publicitària ubicada a la Gran Via.