Cultura i Espectacles

“Nevarà a Terrassa, però no sé si nosaltres ho veurem”

La plaça Nova, nevada / DT

Repassem amb el meteoròleg de TV3 les alteracions climàtiques que ja s’intueixen per a aquest any 2023. S’espera un hivern de poca pluja i dies més càlids. A més a més, els estius cada cop s’estiraran més.

A l’estiu, n’hi va haver qui va dir que era l’estiu més fred del que ens queda de vida… Què ens espera el 2023? Ara per ara és impossible de saber com anirà tot l’any. Però la previsió de gener a març és que serà un hivern més càlid del normal. De fet, ja ho està sent.

Per què no només és que els estius siguin més calorosos, sinó que l’hivern també ho és! La calor es reparteix tot l’any. Mira, a principis de segle XIX hi va haver un volcà què, en entrar en erupció, va deixar tanta pols en suspensió que els rajos del sol no traspassaven l’atmosfera i es va dir que havia estat l’any sense estiu. Doncs enguany, nosaltres, hem tingut l’any sense fred. Una calor sense fi, que va començar des del mateix 1 de gener del 2022.

Llavors, les estacions tendiran a homogeneïtzar-se, i no diferenciar-se gaire, com succeïx a climes tropicals com Cuba? Mmm… Més aviat hi haurà una amplificació del fet càlid. L’estiu s’estirarà per davant i per darrere. Tant la primavera com la tardor mossegaran una estona l’hivern.

Gómez és una de les nou persones que formen l’equip de meteorologia de TV3 / DT

L’altra gran afectació és la manca de pluges. Clar, hi ha sequera al Vallès i a tota Catalunya. Tenim sequera hidrològica, amb els embassaments a un 30% de la seva capacitat i les conques internes baixíssimes. No és normal, estan buits. Habitualment, a l’estiu les reserves d’aigua son escasses, però arriba setembre i octubre, que son mesos de pluja, i es reomplen. La passada tardor no va passar. Ni tampoc va ploure gaire a la primavera, que són les dues estacions de pluja a Catalunya. Ni la primavera de 2021 tampoc va ser gaire plujosa. Portem dos anys consecutius de poca pluja. Realment, des del temporal Filomena que no cau molta aigua. De forma que al territori li manca aigua, està eixut. Els boscos també pateixen sequera.

Plourà? Doncs diumenge es preveu que passi un front de pluja, però s’anirà en breu. I llavors el següent front passarà 6 o 7 dies més tard. I així no fem res. No serveix algun dia de pluja. Ni tan sols un dia de pluja torrencial. Cal una tongada de dies de pluja continuada, abundant i que cali tot el territori.

Hem fet embogir el clima? Al carrer de la Palla he vist brotar una gran buguenvíl·lia al novembre. I els excursionistes han trobat ginesta en flor aquest Nadal, per l’Anella Verda de Terrassa… El que fem afecta la vegetació i els boscos. El tema és que el clima sempre canvia, però tant lent, que la natura s’adapta. Però ara l’acceleració és tan ràpida, que provoca estrès en la vegetació. Les alzines de fulla perenne, per exemple, s’estan secant. I com que no tenen aigua per mantenir les fulles, les treuen.

Es compleixen 60 anys de la gran nevada del 62 al Vallès. Serà una imatge que mai més tornarem a veure? Sí, és altament probable que nevi a Terrassa. El tema és si nosaltres la tornarem a veure. També és possible que nevi a la platja! La diferència és que cada cop costarà més que nevi i passarà més temps entre una nevada i una altra. Caldrà esperar una gran onada de fred, com la d’ara als Estats Units. Però les alteracions climàtiques provoquen aquestes oscil·lacions.

Amb una irradiació solar tant elevada, que sembla que ens alegri el dia, i les bones temperatures… Alguns hem arribat a pensar: doncs bé, assumint que és un desastre, igualment em poso a una terrassa al sol a fer el cafè… No som prou conscients? No ho som, no. I està passant davant dels nostres nassos! No estem fent res per aturar l’escalfament climàtic. Calen actuacions més fermes. I a més, adaptar-se a les alteracions és molt car i només ho podran fer persones amb poder adquisitiu elevat. No podem posar aire condicionat a totes les escoles de Catalunya! I encara menys a totes els cases del país.

Serà una qüestió de classe social? Per descomptat. No tothom es pot pagar l’aïllament d’una casa o comprar-se un cotxe elèctric.

A nivell mundial, també hi haurà desigualtat social? Clar, la gran sequera que pateixen a la banya d’Àfrica genera mobilitzacions, desplaçaments i migracions de persones molt grans. I crearà pressions (i potser conflictes) als països fronterers. I al sud-est tindrem inundacions massives.

Com veuen els meteoròlegs les protestes dels activistes climàtics, als museus del món? Particularment em pot semblar bé o no; però visualitzar una problemàtica és normal. Igual que en una vaga: si no, passaria del tot desapercebut. Que hi ha formes millors de protesta? Sí. Però estan fent accions pacífiques, sense destrossar les obres, que estan protegides. En fi: L’acció potser no, la protesta sí.

“Nevarà a Terrassa, però no sé si nosaltres ho veurem”
To Top