Cultura i Espectacles

Allà on es forja el circ

Instant d’un assaig a la residència del Condicinament Terrassenc de Tub d’Assaig / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Conversem amb Enric Petit i Albert Fernàndez, membres de Tub d’Assaig, en la vigília de la 16a edició de la gala de Circ de l’Any (diumenge a les 18 hores, La FACT). Destaquen que la majoria d’artistes ha fet residència durant l’any 2022 al local del Condicionament Terrassenc, per practicar-hi els seus respectius espectacles.

I és que Terrassa és, també, aquella ciutat en la que a les naus industrials ja no es fila ni es teixeix. Ara tot és possible, com acollir una residència artística per companyies del món circense.

Allà on es forja el circ.

Projectada per l’omnipresent Lluís Muncunill l’any 1916, el Condicionament Terrassenc va ser el primer condicionament públic de fibres i matèries tèxtils de tot l’Estat.

Encara s’alça esplendorós (però amagat per les vies del tren) a l’avinguda del Vint-i-dos de Juliol. I entre els projectes culturals que s’hi desenvolupen, destaca el local de Tub d’Assaig 7.70.

Allà tenen ubicada la residència artística, concebuda com un espai d’assaig per a companyies de fora de Terrassa (catalanes, estatals o internacionals). “Si estan uns dies o setmanes, depenent de les necessitats”, explica Albert Fernàndez. Al llarg de 2022 han passat unes 40 companyies, mobilitzant un total de 70 persones. “Es genera molta xarxa amb aquests projectes artístics, posteriorment hi ha intercanvi”, afegeix Fernàndez.

Com ara la pròpia gala Circ de l’Any, que té lloc aquest diumenge a La FACT (18 hores). “La major part d’artistes que actuen a la gala han fet residència al Condicionament en algun moment del 2022. I ara és com la cirereta”, explica Fernàndez.

Entre 7 i 12 minuts

La gala, de fet, estarà composta per sis números diferents d’altres tants artistes. Enric Petit, membre de Tub d’Assaig i de Circ Pistolet, repassa el perfil de cadascú dels espectacles (que tenen una duració d’entre 7 i 12 minuts). “En primer lloc, la vetllada està presentada per Marta Iglesias, qui ve de Galícia i qui també farà malabars, així com un numero de teles molt còmic, que serà el colofó de la gala”, explica Petit.

Una peça molt curiosa serà la de la Cia Gremma: “Treballen amb els cabells. De fet, es fan unes trenes i en alguns moments estan unides pel cap”, desvetlla Petit. Aquest duo suec-anglès també fa verticals i hula-hoops, amb un regust modern i contemporani.

Pel que fa a Pol Casademunt , qui ve de Mataró, fa escala d’equilibris, amb acrobàcies, caigudes fent mortals i piruetes. “Un numero poc habitual de veure”, destaca Petit.

Tradició o innovació

Més tradicional és l’espectacle de Don Florez, un malabarista que treballa amb pilotes de futbol. “Porta una musica molt activa, xisposa, molt resolutiu”, descriu Petit.

El segon duo de la vetllada és el format per Maiol i Francesco, els quals fan uns trucs molt complicats i una posada en escena molt estètica i molt elegant, en paraules dels membres de Tub d’Assaig.

Finalment, la disciplina de Sofia Nuñez és el trapeci. Però no fixe ni marcant les figures, sinó amb molt de moviment i dinamisme. “Una barreja de disciplines circenses molt diferents, vaja”, conclou Petit.

“Hi ha nervis!”

Aquest dissabte realitzaran el primer assaig conjunt a l’escenari de La FACT, ja que provenen de fora de Terrassa. “Estem en el conte enrere, d’una marató. Hi ha nervis! Però els vas vivint cada cop millor”, diu un entusiasmat Fernàndez.

Tots ells s’enfrontaran a un auditori pas petit. 733 localitats. “És un repte, perquè has de fer l’esforç per arribar fins a l’última filera”, conclou Fernàndez.

* Les entrades per la gala Circ de l’Any tenen un cost de 12 euros (gratuït menors de 3 anys en la mateix cadira que l’adult) i encara n’hi ha disponibles al seu web i a guixeta.

Allà on es forja el circ
To Top