Cultura i Espectacles

Matraca a l’exili empordanenc

Ramon Bosch a Es Traster / DT

No es faria gens difícil imaginar al Matraca voltant per l’Empordà. Els pantalons li cobreixen poc més que el maluc i deixen veure les cames allargassades i els mitjons de colorins. Somriu.

I tanmateix, no és ell qui volta per l’Empordà, doncs morí l’any 2018, sinó la seva obra. Són 22 quadres i quasi 30 làmines dibuixades per Joan Carles Ciurana Eixarc, conegut popularment per “Matraca”. I és que més enllà d’una entranyable excentricitat, Matraca era home de pinzells.

La seva obra, però, estava dispersa fins fa poc. Concretament fins que Ramon Bosch contactà amb el seu germà, David Ciurana. “Eren temps de pandèmia, d’aturada, i en Matracaja era mort de feia dos anys. I vaig pensar que calia fer-hi alguna cosa”, explica Bosch.

Joan Carles Ciurana va traspassar, als 55 anys, al febrer de l’any 2018 / DT

Ell mateix havia tingut contacte amb el propi Matraca, de qui el recorda sempre amb un somriure i de bon rotllo. “Jo ja no vivia a Terrassa, però quan hi era coincidíem pel carrer”, recorda.

Així que Bosch contacta el seu germà i tots dos comencen a col·laborar en el projecte. David Ciurana arreplega quadres de la casa familiar a Ca n’Aurell, d’aquí i d’allà… Un cop unificat el material, és Ramon Bosch qui l’emmarca i prepara l’exposició a la seva galeria “Es traster”, ubicada a la Bisbal d’Empordà.

“Hi mostrem quadres de l’època en la que ja tenia un estil més evolucionat”, explica Bosch. “Així hem fet la feina d’una primera selecció, per tant que ara estigui organitzat i es pugui exposar a Terrassa”, afegeix.

Retorn a Terrassa

I com és que s’ha muntat abans l’exposició a l’exili empordanenc? Bosch reconeix algunes limitacions inicials a Terrassa, però fa una invitació a que alguna entitat de la societat civil o la pròpia administració pública cedeixi algun espai.

Ramon Bosch (dreta) a Es Traster / DT

Matraca busca on exposar.Mentrestant, la seva obra correrà per La Bisbal els mesos de gener i febrer. Posteriorment és possible que sigui exhibida en un altre paratge empordanenc. Però finalment, està cridada a retornar a Terrassa.

* L’exposició està oberta durant els mesos de gener i febrer a la galeria Es Traster. Es pot visitar els caps de setmana, prèvia reserva al telèfon 645.846.731.

Matraca a l’exili empordanenc
To Top