Cultura i Espectacles

“Avui estic tranquil·la al cinema”

Els infants van omplir ahir la sala noble / ALBERTO TALLÓN

Nosaltres, directament, no anem al cinema. No m’atreveixo, perquè ja m’imagino com hi anirà. En canvi, avui és diferent”, explica Sílvia Ponce, qui acompanya el seu fill Joan al Cinema Catalunya aquesta tarda nadalenca.

I és que avui no és un dia de cinema convencional, sinó que passen el film infantil “Un món estrany” (de Disney) sota el paraigua de l’“Hora Blava”. Es tracta d’una funció adaptada a certes característiques que fan més amable la vivència per criatures en diversitat funcional, com podria ser l’autisme i la paràlisi cerebral.

Aquesta darrera afectació és el cas de Joan Ponce. “La foscor no ajuda, en canvi amb la llum de la sala li veus la cara, saps si s’ho està passant bé”, explica la seva mare, Sílvia. “I també pot veure els altres nens, així que ajuda a fer vincle. I com que en molts casos no tenen cap diversitat funcional, ajuda a la cohesió social”, apunta Sílvia. També destaca que si el nen “neguiteja”, és percebut com normal i ningú es molesta.

Precisament la mateixa idea força que explica amb determinació Esther López: “Mira, jo aquí estic tranquil·la. Perquè si la meva nena crida, si fa soroll, si es posa a tossir… Doncs no molestem ningú”.

Sandra Santiago, ahir al “hall” del cinema / ALBERTO TALLÓN

López acompanya la jove Sandra Santiago, de 19 anys, qui es mou en cadira de rodes i viu amb una diversitat funcional severa. També van sovint als Salesians, doncs hi fan funcions de Teatre Solidari, adaptades a persones amb capacitats diverses com és el seu cas.

Menys so, més llum

I en què consisteix aquest tipus de mesures inclusives?

Ramon Vilajosana, auxiliar de direcció del Cinema Catalunya, explica que la funció adaptada la sala manté sempre la llum d’ambient. “A més a més, el volum de la pel·lícula és més baix”, afegeix, “i a l’inici del film no exhibim anuncis publicitaris”. També és una zona de confort, que explicava Esther López, en el sentit que “si algú necessita fer algun so, ningú s’enfada”. La regidora Mònica Polo, responsable de l’àrea de Capacitats Diverses, ho resumeix així: “Respectem totes les maneres d’expressar-se de tothom”.

Monitors a fora

I si alguna criatura està massa estressada i necessita sortir una estona fora del pati de butaques, hi ha un espai de dinamització al “hall” exterior. Es tracta de l’atenció que ofereixen Cristina i Carlos, membres de l’associació socioeducativa Tu Tries. “Tenim dibuixos per pintar, pictogrames amb diferents nivells de dificultat, jocs amb els personatges de la pel·lícula…”, explica Cristina. “Tota manera, en les anteriors funcions no han sortit gaires nens de la sala, que en tot cas no és negatiu: si no surten, és que se senten còmodes”, enraona.
Ara bé, ambdós constaten que a cada cop es fa, n’augmenta el nombre d’espectadors.

Films adaptats un cop al mes?

La funció adaptada d’ahir és la quarta que es fa sota el cicle Hora Blava, en el seu primer any de funcionament. I l’èxit és tal que algunes famílies demanen augmentar la seva freqüència.

Infants a la sala / ALBERT TALLÓN

“Estaria encantadíssima que es fes un cop al més”, explica Sílvia Ponce, mare d’un fill amb paràlisi cerebral. “Al Parc Vallès és impossible anar-hi…”, afegeix. De fet, les dades ho avalen. A la sessió d’ahir “Un món estrany” hi van assistir 162 espectadors, essent la millor marca fins ara. El primer film, Albert, va fer tot just 23 espectadors. “Cal assumir que al gener de 2022 encara estàvem amb mascaretes i no era el millor moment”, explica Ramon Vilajosana, “a banda que sent el primer cop, no era uns servei conegut”.

Tot i així, assumeix que la resposta va ser fluixa. Però a l’abril, la sessió de “Canta 2” va fer 143 assistents. I al juliol, “Encanto” en va fer 72. “Les dades van a l’alça i estem contents. Tota manera, és un servei públic, o sigui que té la funció d’oferir-se més enllà de la rendibilitat econòmica”, enraona.

“Mantindrem el cicle”

La regidora Mònica Polo també es mostra exultant per haver fet la sessió més nombrosa fins ara. “Mantindrem el cicle durant el 2023 i en poques setmanes anunciarem les dates”, es va comprometre ahir davant les famílies presents al Cinema Catalunya. De fet, el servei que ofereix l’àrea de Capacitats Diverses de l’Ajuntament no és fet únic a Catalunya, però tampoc està massa estès -encara- pels ajuntaments.

I a més, compleix una altra funció: fer cinema en català, ja que el passi d’ahir d’“Un món estrany” estava doblada en llengua catalana.

“Avui estic tranquil·la al cinema”
To Top