Cultura i Espectacles

Àfrica en moviment

El VI Encuentro Internacional de Artes Vivas AM22 arriba a Terrassa. El Teatre Principal acull dos espectacles de dansa africana: una obra de la madrilenya Aïda Colmenero Dïaz creada i produïda a Mali i una estrena mundial de l’artista de Costa de Marfil Oulouy

“Kolochi Baw” reflexiona sobre els conceptes de so, vibració i sacrifici

Els egarencs tindran dues oportunitats de luxe per poder gaudir de la dansa africana en un escenari com el Teatre Principal de Terrassa. El VI Encuentro Internacional de Artes Vivas AM22 arriba aquest desembre a la ciutat amb dos espectacles d’Aïda Colmenero Dïaz i Oulouy.

La primera cita és aquest dissabte a les 20 hores, quan la companyia de Colmenero pujarà a l’escenari de l’equipament egarenc per presentar “Kolochi Baw”, un projecte que parteix del procés d’investigació que aquesta creadora, actriu, coreògrafa, ballarina i comissària d’arts escèniques va portar a terme en el marc del Pina Bausch Fellowship 2021.

Creada i produïda a Bamako (Mali), aquesta última obra de la madrilenya Aïda Colmenero Dïaz compta amb cinc intèrprets de Ruanda, Mali, Senegal i Costa d’Ivori i reflexiona sobre els conceptes de so, vibració i sacrifici en els processos d’aixecament de les grans construccions de la humanitat, així com aquells sacrificis lligats a la bogeria.

L’obra pren com a punt de partida la història de la mesquita de Djenné, per a la construcció de la qual l’oracle del poble va sacrificar la jove més bella, que, viva, dempeus i coberta de fang, es va convertir en el pilar principal de la mesquita.

“Kolochi Baw”, en bambara, una de les llengües centrals a Mali, significa “els guardians” i en aquest projecte Colmenero usa el terme com a sinònim dels guardians del temps, de la vibració i del sacrifici, dels guardians de l’ancestralitat en la modernitat, dels guardians dels processos de construcció, dels guardians de la nova era.

En les obres de Colmenero hi trobem missatges universals que remeten a la presencialitat de l’ésser humà i a la seva connexió amb la naturalesa visible i invisible. L’artista desenvolupa un treball avantguardista que l’ha portat a explorar geografies insòlites del món i a embarcar-se en processos creatius que aporten una reflexió complexa i alternativa en relació amb la identitat i el llegat cultural.

Dansa urbana

Qui també explora aquesta identitat és Oulouy, un artista nascut a Costa d’Ivori i instal·lat a Barcelona, especialitzat en danses urbanes, el hip hop, house dance i una gran varietat de danses modernes africanes, com el coupé-décale, l’azonto o el ndomboló, amb un fort èmfasi en el freestyle.

Dos anys després de la gira de l’exitós “Black”, la seva obra novell com a director, coreògraf i intèrpret, el VI Encuentro Internacional de Artes Vivas AM22 presenta en estrena mundial la seva nova creació, “Afrikan Party”, una obra interpretada pel mateix Oulouy amb els ballarins internacionals Ambrose, Cedric Kevin Bah Pohe, Tebza Diphelo i Yemi Osokoya. És una producció d’Africa Moment, en coproducció amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Terrassa Arts Escèniques i es podrà veure al Teatre Principal de Terrassa el 14 de desembre a les 20 hores.

Oulouy compagina la seva faceta de ballarí, coreògraf i director artístic amb l’activitat educativa impartint classes magistrals per tot el món. Enguany, ha rebut una nominació als XXIV Premis de la Crítica Catalana d’Arts Escèniques i una altra nominació als Premis Dansacat a la categoria de millor ballarí de l’any.

To Top