La programació estable de la Nova Jazz Cava presenta aquest dissabte un concert amb novetats perquè la protagonista, Marta Sierra, farà un doble debut. És doble perquè la violinista i compositora terrassenca pujarà, per primera vegada, al temple del jazz i perquè ho farà per presentar el seu primer disc, “París Connection”. Marta Sierra vindrà acompanyada en quartet, que està integrat per Fredrik Carlquist, al clarinet, Leandro Hipaucha, a la guitarra rítmica i Àlex Molas, al contrabaix.
La violinista i compositora està expectant per aquesta posada de llarga al temple del jazz. “És actuar en un espai de referència del jazz a casa i això fa molta il·lusió”. Explica que el concert tindrà com a eix central el seu nou àlbum, “París connection”, que sona a ritme de swing i de “jazz manouche” o “jazz gitano”. Un disc gravat a cavall entre Barcelona i la capital francesa, editat amb el segell local de Temps Rècords i elogiat pels noms més coneguts del “jazz manouche” com Dorado Scmitt, Florin Niculescu o Aurore Volquè.
Marta Sierra es mostra satisfeta d’aquest treball. “És un àlbum que recull set temes i que s’inspiren en el París d’entreguerres. En aquell moment a la capital parisenca va sorgir un jazz que volia imitar al de Louis Armstrong, però que canvia el conjunt instrumental. Els músics francesos hi posen violí, acordió, clarinet i substitueixen el trio clàssic del jazz (piano, baix i bateria), per les guitarres i el contrabaix. Amb tot, el resultat és un jazz francès amb molt swing que s’enriqueix d’altres influències com el ‘gypsy jazz’ de les comunitats gitanes i que es completarà amb composicions més modernes”.
Nascuda a Terrassa, Marta Sierra, de 37 anys, té una relació especial amb París, on actua sovint en sales i clubs que programen música de jazz francès de melodia gitana i que té com a primer referent al guitarrista belga Django Reinhardt i després al violinista francès Stéphane Grappelli. El punt de partida d’aquesta relació i intercanvi d’experiències va ser la coneixença del guitarrista francès Maxime Bousquet amb qui, de fet, la violinista té al seu propi Django.
La Marta conta que aquest anar i venir cap a França li agrada. “Toco amb grups de músics diferents i m’enriqueix molt. Jo tinc la sort, a més, que estic en una posició neutral perquè no soc ni francesa ni gitana, soc catalana. No em quedo a cap territori en concret, però aprenc de tot”. La violinista també fa concerts a Barcelona i, precisament, aquest divendres, actuarà, amb músics francesos al restaurant CentOnze de Barcelona. En aquest concert es podrà escoltar temes del segon disc que es publicarà molt aviat i que van en la mateixa línia del primer. “Fa impressió tenir dos discs al mercat en poc temps, però ha sorgit l’oportunitat i no la podia deixar escapar”.
Ho diu perquè fa molts anys que batalla per viure amb la música i de la música. “És molt dur i complicat. Gairebé és una utopia. Fa set anys que ho intento i de moment, encara lluita perquè la música és el que dona sentit a la meva vida”.