A penes fa una mica més de quatre mesos que el prestigiós harmonicista Joan Pau Cumellas actuava al pati de la Nova Jazz Cava, en el cicle del Jazz a la Fresca, acompanyant a Quico Pi de la Serra amb les seves “Cançons de combat”. Ambdós van aconseguir crear un espai evocador i íntim en cada peça venia com una glopada d’aire fresc a la nit.
Cumellas torna aquest divendres al temple del jazz, a l’interior, per presentar “Baggage”, el seu nou disc publicat aquest 2022 i del que ha fet algunes presentacions a Bellvitge, Barcelona, Calella, Roses i Cap de Creus, i ara a Terrassa. El músic subratlla que “és un treball dedicat a l’harmònica diatònica” (la que té 10 forats, cel·les i posen ser afinades en qualsevol tonalitat) i que l’acompanya d’ençà que tenia 18 anys i en va quedar enamorat en un concert de blues.
El músic explica que “aquest disc és el resultat d’un projecte que tenia al cap ja fa molts anys”. La majoria són composicions seves i hi ha d’altres que són de Valentí Moya, que també forma part de la banda que actuarà aquest dia la Nova Jazz Cava. És un treball que té l’objectiu de mostrar totes les possibilitats d’aquest petit i popular instrument al qual s’ha dedicat tota la vida. “L’harmònica s’associa molt al blues i jo he investigat per portar-la a més terrenys com la música de fusió, el jazz, la melodia (un vals, per exemple) o el folk. A través de l’harmònica, que en serà la protagonista, proposem un viatge eclèctic amb sons diversos i que vol ser una sorpresa pel públic”.
Cumellas està satisfet d’aquest tribut particular al seu instrument i, de fet, el títol de l’àlbum defineix molt bé el seu contingut. Porta la paraula anglesa de “baggage” que vol dir equipatge i, a la vegada, és una pica d’ullet al mot català “bagatge”. “M’he atrevit a fer sons diferents perquè he tocat amb molts grups, formacions i bandes de molts estils, des de la música tradicional fins al jazz”.
L’harmonicista farà la interpretació acompanyada de Valentí Moya, també guitarrista i cantant a més de compositor, Bernat Casares, a l’orgue i al piano, Jordi “Petit” Blanes al baix i Andreu Moreno, a la bateria. Diu que hi ha molta complicitat perquè formen part del seu camí professional i en destaca que en Valentí (Moya) és una de les peces claus perquè ha conduït i produït el nou disc.
Cumellas confessa que va tenir un enamorament un xic tardà de la música. Estava estudiant Psicologia i, fins i tot, va exercir com a tal en un gabinet de Recursos Humans. Cap als 28 anys va decidir dedicar-se completament a la música i a l’harmònica que havia estat l’instrument revelació quan era jove.
París, el punt de mira
Va començar amb el blues i a partir d’aquí va anar descobrint músics, sons i dreceres. En el seu camí ha estat influït, sobretot per Jean-Jacques Milteau, músic i harmonicista francès de primera fila i capaç que el petit instrument pugui emular el violí i el clarinet. “França té una llarga tradició i talent en harmònica i el lligam amb l’escola de París és molt estret. Allí hi dono classes i tinc més seguidors a França que aquí a Catalunya i a l’Estat”.
Aquest músic català reivindica l’harmònica com a instrument solista que pot liderar un concert com qualsevol altre. “El que passa és que s’ha de dominar musicalment. I no solament això. Cal aprendre també tècniques de respiració que, en el meu cas, ha estat gràcies a músics americans”. Cita a grans harmonicistes com Bob Dylan i Bruce Springsteen. I afegeix: “S’espera molt del saxo i del violí. L’harmònica té el mateix o més potencial. Té tot un món per descobrir que està ocult i que cal donar-hi llum”.
Creu que el nou disc “Baggage” li ha permès avançar en coneixement, però que encara queda per explorar. En aquest sentit, explica que, com a director artístic del Festival d’harmònica de Calella, cada any veu a harmonicistes del tot el món, els quals sempre aporten novetats als d’aquí. L’interès per aquest instrument ha augmentat en les últimes dues dècades, especialment a Europa i a països com França, Alemanya i Països Nòrdics. Recorda que l’harmònica és un instrument que ocupa poc espai, pot anar a la butxaca, i això li dona un avantatge.
Concert internacional
La programació de la Nova Jazz Cava d’aquesta setmana té segell internacional. Aquest dissabte hi ha la visita d’un dels innovadors del jazz més importants del món, el trombonista Steve Turre. Presentarà el seu nou disc “Generations” en format sextet. L’oferta arrencarà avui dijous amb la tradicional Jam session, que estarà càrrec del grup Hönk Quartet