El programa de suport a la creació de Cases de la Música celebra cinc anys de la seva estrena. Hem parlat amb els músics Judit San José, Roger Torné, Gerard de Pablo i Les Pasquines, que n’han estat beneficiaris.
Com i on anar quan tens un projecte musical? Aquesta pregunta se la fan molts joves que voldrien tenir un assessorament, un espai, un ajut econòmic. Ho resumeix molt bé el músic i compositor de folk, Gerard de Pablo, amb el nom artístic de Pantaleó. “El suport és imprescindible i seria bo que la fórmula de Cases de la Música també s’estengués al teatre, a la pintura… Pocs músics ens podem permetre el lloguer d’un pis per a aquesta feina artística perquè és molt car”. En Gerard, que es mou en el folk intimista, és el que té més experiència en la professió. Va començar l’any 2014 amb una banda i ha continuat en solitari. Ell és un dels músics que ha obtingut una de les 23 beques de la Casa de la Música a Terrassa en la convocatòria d’aquest any 2022. En concret, Pantaleó ha rebut un ajut per la producció en directe i n’ha quedat satisfet.
El grup Les Pasquines, que va néixer l’any 2016 i practica la música d’arrel, coincideix plenament en la necessitat de tenir suport. “A nosaltres, la beca ens ha donat la possibilitat de pujar a l’escenari de la Fira Mediterrània de Manresa i presentar el nostre primer àlbum “Sol i serena”, explica Nerea Ruiz, una de les membres de la banda que té la seu a Sant Cugat.
En la mateixa línia, veus més joves com els terrassencs Roger Torné i Judit San José (el seu nom artístic és Yudi Saint X). En Roger ha pogut fer alguns concerts en espais diferents, mentre que la Judit va tenir l’oportunitat de fer un concert a la mateixa Casa de la Música a Terrassa i grava un vídeo de promoció. El Roger i la Judit, que estan iniciant l’aventura, agraeixen el suport rebut.
Judit San José, Judi Saint X: “Celebro els ajuts i els recomano obertament”
No li agraden les etiquetes, però si ha de recórrer a una, diu que la seva música és pop amb influències derivades de l’indie rock. La Judit San José, de nom artístic Yudi Saint X, va començar la seva aventura el 2019 i toca totes les tecles: canta, compon, toca la guitarra i flirteja amb el piano. Explica que “les meves lletres són molt personals i emotives”. En el seu petit trajecte ha publicat “Selva” (EP, 2020) i acaricia l’estrena del primer disc, “Todos mis novios”, que sortirà aquest divendres. També programa un concert en directe, el dimecres 16 de novembre, a la sala Apolo de Barcelona. “Celebro els ajuts de la Casa de la Música i els recomano obertament”, diu.
Les Pasquines: “Hem debutat a la Fira Mediterrània de Manresa”
Aquest és un grup de música d’arrel amb ADN femení amb seu a Sant Cugat i amb sis anys de recorregut. Nerea Ruiz, una de les integrants, explica que el seu propòsit és donar visibilitat a temes reivindicatius de caràcter general com l’ecologia, el feminisme i també més intimistes com el dolor. La beca de la Casa de la Música ha significat el seu debut a la Fira de la Mediterrània de Manresa, on van presentar el seu primer àlbum, “Sol i serena”. Considera que “els ajuts artístics són molt necessaris perquè viure de la música és molt difícil”.
Roger Torné: “Tota promoció al sector artístic és benvinguda”
El cantautor i guitarrista terrassenc, de 25 anys, ha fet concerts en espais íntims (bars, petits locals i places) i també al Fred Festival al Parc Audiovisual. La seva música, que defineix com a minimalista, acompanya lletres reflexives sobre el fet de viure. Es va sentir atret per la música a l’edat de 9 anys. Actualment, s’està formant com a productor musical a Barcelona per tenir més opcions per escollir. Creu que les beques i ajuts donen un cop de mà. “A mi m’ha suposat fer alguns bolos a Terrassa, encara que pocs. Però tota promoció al sector artístic és molt benvinguda”.
Gerard de Pablo, Pantaleó: “Calen més espais per a la creació i la trobada de músics joves”
Aquest músic i compositor de Terrassa, que treballa de jardiner, va formar part de Pantaleó, una banda creada l’any 2014 i que va publicar dos discs, “Reina Victòria” i “L’apartament”. Fa un temps que camina sol, tot i que manté el nom artístic de Pantaleó. Acaba de publicar “Afluents”, un disc intimista d’estil folk. “Parla de l’autodestrucció fent un paral·lelisme en el moment que vivim ara mateix. Són temes plens de metàfores”. En Gerard ha destinat la beca de la Casa de la Música a la producció del treball. Diu que “els ajuts són imprescindibles” i que “calen més iniciatives i espais per a la creació i la trobada de músics joves”.