LaFACT, Factoria Cultural de Terrassa, estrena aquest els dies 12 i 13 de novembre, “Carmen Suite” d’Alberto Alonso, amb Sergio Bernal, Giada Rossi i Cristo Vivancos. L’obra és la primera producció de dansa de LaFACT Cultural i comptarà amb la música en directe de l’Orquestra Simfònica del Vallès.
“Carmen Suite” és una obra reconeguda arreu del món que va ser creada a petició de la ballarina Maia Plisetskaya i que ella mateixa va estrenar el 1967 a Moscou amb el Ballet del Bolxoi. El mateix any, també s’estrena a L’Havana amb el Ballet Nacional de Cuba i el paper de Carmen l’interpreta l’estrella Alicia Alonso. “Carmen Suite”, com es coneix aquest ballet, té una adaptació musical feta per Rodion Sxedrín i estarà interpretada per l’OSV sota la direcció de Rubén Gimeno.
LaFACT Cultural estrena ara aquesta peça i ho fa amb una representació fidel a la que es va estrenar al teatre de L’Havana el 1967. L’elenc de ballarins principals compta amb figures destacades com Giada Rossi (Compañía Nacional de Danza), en el paper de Carmen, Sergio Bernal encarna a un personatge elegant i imponent en el paper de Don José i Cristo Vivancos és un gran torero. Bernal ha manifestat que “aquest rol és un repte per a mi. Alberto Alonso va saber rescatar l’essència espanyola de la peça i va fer la traducció al ballet clàssic. És una producció maravellosa”.
Amb “Carmen Suite” és la primera vegada que LaFACT dur a terme una producció professional pròpia i ho fa al costat dels repetidors Rodolfo Castellanos i Anael Martín, director artístic i coordinadora artística del Programa d’Alt Rendiment (PAR) en Dansa de LaFACT Cultural. Ambdós han estat ballarins del Ballet Nacional de Cuba. Entre el cos de ball hi participen alguns joves ballarins del Programa d’Alt Rendiment (PAR) en Dansa de LaFACT Cultural. Per Adrià Fornés, director de LaFACT, “l’’estrena de la peça suposa un pas més en el suport de LaFACT Cultural a la dansa, no només es converteix en un centre d’exhibició sinó de formació, creació i producció”.
Sinopsi
Situada a la Sevilla del segle XIX, la història gira al voltant de Carmen, Don José i el torero Escamillo. Carmen és una dona gitana vivaç i d’esperit lliure que treballa a una tabacalera. Una baralla amb traficants de tabac la porta a ser arrestada. A la presó coneixerà a Don José i aviat es veurà envoltada d’un triangle amorós. Seduirà el militar perquè l’alliberi de la presó i al mateix temps el torero intentarà conquistar-la provocant un desenllaç fatal.
Alberto Alonso
Alonso va començar a despuntar des de molt jove en el món de la dansa, però no va ser fins a la creació de Carmen que obtindria el reconeixement mundial. Nascut a Cuba, va debutar com a ballarí al Ballet Russe de Montecarlo i cinc anys més tard va tornar al seu país natal per posar-se al capdavant de l’escola de ball de la Societat Pro-Art Musical de L’Havana.
El 1948 va participar al costat de Fernando i Alicia Alonso en la creació del Ballet Alicia Alonso, que va ser el precursor de l’actual Ballet Nacional de Cuba. Arran de la novel·la original de Propser Merimée, Alonso va fer una versió tan personal d’aquesta obra que va aconseguir catapultar-se a la fama.
Carmen es va gestar després que Alonso actués a Moscou amb El Solar on va conèixer a Maia Pilsetskaia. La jove ballarina li va demanar fer una versió nova de Carmen, una molt allunyada de la versió tradicional i així ho va fer. Amb l’ajuda del marit de la ballarina, Rodion Schedrín, compositor i director d’orquestra que va arranjar la partitura original de la música, van aconseguir un resultat completament diferent de tot el que s’havia vist i sentit fins al moment.
Després de diversos mesos de feina, l’obra va ser estrenada a Moscou el 20 d’abril de 1967 i va ser tan exitosa, que Alberto Alonso va haver de sortir a saludar a l’escenari una dotzena de vegades per calmar les ovacions del públic.
Després del debut a Rússia, l’1 d’agost d’aquell mateix any, el cubà va portar l’obra al seu país natal i ho va fer amb Alicia Alonso i Azari Plisetski en els rols centrals. L’estrella cubana va apoderar-se del personatge i el va portar de gira per tot el món, atorgant-li tanta fama que fins i tot va provocar discussions entre la primacia d’estrelles en la interpretació de Carmen.
Solistes
Giada Rossi
Nascuda a Florència, Rossi va començar els seus estudis de dansa a l’AC Ballet Centre School.El 2005 va continuar formant-se de la mà de la Fundació Pierino Ambrosoli, on va aconseguirobtenir una beca per la seva excel·lència. Rossi es va graduar el 2009 a la Royal Ballet Upper School de Londres i poc després va formar part de l’Òpera Nacional de Bordeus ballant peces com Le sacre du Printemps o Petrouchka. També ha ballat El llac dels cignes amb el Liepzig Ballet, El Trencanous amb el Birmigham Royal Ballet i ha interpretat diferents rols amb la Royal Ballet Company. Des del 2015 balla per a la Companyia Nacional de Dansa, on és ballarina solista des del 2020 sota la direcció de Joaquín de Luz.
Sergio Bernal
Nascut a Madrid, Bernal va començar els seus estudis al Reial Conservatori Professional de Dansa Mariemmade i allà es va graduar amb excel·lents qualificacions. El 2008 va ser seleccionat per la Rafael Aguilar Company per ser ballarí principal i el 2010 va guanyar la Marató de Dansa de Madrid. Aquell mateix any va fer una gira mundial amb el Washington International Dance Festival i el 2012 va ser guardonat amb el Premi al ballarí més destacat de l’escena internacional. Aquell mateix any es va incorporar al Ballet Nacional d’Espanya com a solista convertint-se en primer ballarí el 2016. Al setembre de 2019 va deixar el Ballet Nacional d’Espanya per formar la seva pròpia companyia amb Ricardo Cue. El seu reconeixement no ha deixat d’augmentar i està considerant com un dels ballarins més influents de la seva generació. El 2021 va rebre el Premi Tabouk a millor ballarí de l’escena internacional i actualment participa a gales internacionals com a estrella convidada.
Cristo Vivancos
Nascut a Reus, Vivancos estudia la dansa des de ben petit titulant-se a la Quàntic Independent School, perfecciona el seu estil a la prestigiosa escola de dansa del Nederlands Ballet Theatre i es gradua en l’especialitat de Dansa Espanyola i Flamenc al Conservatori Professional de Dansa de l’Institut del Teatre de Barcelona. En acabar la carrera de dansa espanyola, és becat pel National London Studio i a Londres es titula amb l’especialitat de ballet clàssic.
Vivancos va ser ballarí principal a l’Scottish Ballet des del 2003 fins al 2006 i ha actuat com a ballarí principal a la companyia flamenca Torres del Alba. Ha estat guardonat amb el premi al ‘Bailarín Sobresaliente’ en el Certamen Nacional Coreogràfic de Flamenc i de Dansa Espanyola 2006 (Madrid).
Orquestra Simfònica del Vallès
Fundada a Sabadell el 1987, l’Orquestra Simfònica del Vallès és una de les orquestres espanyoles més aclamades pel públic. Ha interpretat música de Rodion Sxedrín, entre molts altres, en reconeguts indrets com l’Òpera de Catalunya o el Palau de la Música Catalana. Xavier Puig és el director titular des del 2018 i s’ha consagrat amb el Premi Nacional de Música que atorga la Generalitat de Catalunya. L’OSV ha posat música en diverses produccions de dansa que s’han estrenat a LaFACT Cultural, com Carmina Burana i el Rèquiem de Mozart amb la companyia de la coreògrafa catalana Marina Rovira.
Fitxa Artística
Coreografia: Alberto Alonso
Repetidors: Rodolfo Castellanos i Anael Martín
Any de producció: 2022
Música: Carmen Suite de Rodion Schedrín interpretada per l’Orquestra Simfònica del Vallès
Director d’orquestra: Rubén Gimeno
Tècnics: Enric Salvador i Lluís Adell
Intèrprets:
Solistes
Giada Rossi – Carmen
Sergio Bernal – Don José
Cristo Vivancos – Escamillo
Lia Suárez – Destino
Valentín Pagliaricci – Corregidor
Cos de ball masculí: Jaume Ruiz Zifra, Alexandre Algueró Alejos, Miquel Daroca Musté, Robin Ferré, Pablo Joaquín J.Goethals, Héctor Boto Herreras, Joseph Peñaloza, César Iván Vázquez, Heyler Jesús Lameda Méndez, Alberto Miguel Aymar García.
Cos de ball femení: Alanys Pérez, Carolina Rehues, Céline Serverius, Laura Martínez
Les dades:
Carmen Suite, d’Alberto Alonso
LaFACT Cultural
Dia: Dissabte 12 de novembre a les 20h i diumenge 13 de novembre a les 18h
Preu: 15-40€
Durada: 60 min