L’aclamada companyia del Ballet de Geòrgia, dirigida per Nina Ananiashvili torna, de nou a LaFACT per interpretar “El llac dels cignes”, una obra mestra del ballet clàssic en una doble funció el dissabte 1 d’octubre. El ballet tindrà la música en directe de l’Orquestra Sinfónica de Sant Vicente, d’Alacant, amb la direcció de Pablo Gutiérrez Pastor.
“El llac dels cignes” és una obra de ballet amb partitura de Txaikovski, estrenada el 4 de març de 1877 al Teatre Bolxoi de Moscou. Posteriorment, el 1895, Lev Ivànov i Màrius Petipà s’encarregaren de coreografiar-lo obtenint un èxit rotund en la seva estrena al Teatre Mariinski de Sant Petersburg.
La història se centre en la princesa Odette, convertida en cigne per un malefici del malvat mag Von Rothbart que només es podrà trencar quan un home li juri amor i fidelitat eterna.
La companyia
El Teatre Estatal Acadèmic d’Òpera i Ballet de Geòrgia – Tbilisi va ser fundat el 1851. Ja des dels seus inicis la seva companyia ha estat fortament vinculada a les grans figures del ballet clàssic mundial. Des del 2004, Nina Ananiashvili n’és la directora artística i ha introduït nous estils coreogràfics que van més enllà del clàssic. Ananiashvili també ha potenciat les colaboracions internacionals amb companyies i ballets com el Danish Royal Theatre i el Covent Garden.
El teatre és un dels més destacats i reconeguts de l’antiga Rússia i ha esdevingut tot un símbol de l’actual Geòrgia. Des de la dècada dels vuitanta i noranta Tbilisi acull diverses representacions del Teatre Imperial de Ballet de Sant Petersburg entre els que figuren mítics ballarins com E.Gillper, Sofia Fedorova, Isadora Duncan, Vera i Mikhail Fokin. Aquest últim va interpretar als escenaris georgians els seus primers ballets innovadors que, més tard, el farien mundialment famós a París a les ‘Diaghilev Seasons’.
Nina Ananiashvili, directora artística
Natural de Geòrgia, Ananiashvili va esdevenir primera ballarina del Teatre Bolxoi de Moscou l’any 1985 on va representar els papers principals de les coreografies més importants com El Llac dels Cignes, La Bella Dorment, Giselle, Romeu i Julieta, Raymonda, i El Quixot.
Al 1988 Ananiashvili es va convertir en la primera ballarina de l’Antiga URSS que actua com artista convidada pel New York City Ballet. Des d’aleshores, ha actuat amb els ballets més prestigiosos del món com el Royal Danish Ballet, el Royal Ballet del Covent Garden del Regne Unit, el Ballet Real de Suècia, el Ballet de Houston o el Ballet de Tokio. Al 1993 s’incorpora com a primera ballarina a l’American Ballet Theatre de Nova York, i al 1999, al Ballet de Houston.
Ananiashvili és una de les ballarines amb una de les carreres professionals més sòlides de la història del ballet. L’any 2004 va ser escollida directora artística del Ballet Estatal de Geòrgia obrint una nova etapa on s’han incorporat nous estils coreogràfics que van més enllà del clàssic. En les seves primeres cinc temporades com a directora va portar en escena 28 ballets i cinc miniatures.
Al llarg de la seva trajectòria ha rebut diversos premis internacionals; Ha estat la primera ballarina en rebre el Premi Rus Nacional ‘Triumph’ pels seus èxits en l’àmbit de l’art (1991). També ha guanyat el títol Lady of the Year per l’Institut Americà Biogràfic (1997) i el 1999 li van lliurar el The International Golden Goddess Prize. El 2002 va rebre el guardó anual més prestigiós de dansa dels Estats Units, atorgat per Dance Magazine.
Primer acte: A la riba del llac
Comença la batuda de caça prop del llac. Un estrany fenomen deté al príncep Sígfrid: ha vist aparèixer una màgica i extraordinària criatura, més dona que cigne. És Odette, una noia que va ser encantada pel mag Von Rothbart i seguirà sent cigne, excepte entre la mitjanit i l’albada, fins que algú li juri amor etern. Els dos joves s’enamoren ràpidament i quan Sígfrid està a punt de jurar-li amor etern, apareix en Von Rothbart que l’amenaça perquè Odette marxi amb ell. Abans que Odette se’n vagi, el príncep la convida al ball que celebra la nit següent. Odette s’allunya convertida en cigne.
Segon acte: Gran saló del castell del príncep Sígfrid
Comença el ball i el príncep Sígfrid es mostra absent perquè espera a Odette. La mare li demana que esculli esposa i ell s’hi nega i li confessa que estima una altra noia. En aquell moment, entra un noble desconegut i la seva filla. El noble és en realitat el mag Von Rothbart que es presenta amb la seva filla Odile i pretén confondre al príncep. Sígfrid no se n’adona de l’engany i inicia un ball amb Odile. Mentres ballen, Odette es deixa veure en la distància i li fa senyals a Sígfrid per avisar-lo de l’engany.
El llac dels cignes
De lluny, es veu Odette plorant, les donzelles cignes intenten consolar-la i li expliquen que el príncep desconeixia el pla de Von Rothbart. Sígfrid corre desesperat al llac a demanar-li perdó i li jura amor etern. Odette el perdona però li diu que no servirà de res, el seu perdó correspon a la seva mort. Sígfrid desafia a Von Rothbart i el venç. La mort del mag allibera a Odette del seu malefici.
Elenc
Odette – Odile: Nino Samadishvili (sessió 18h), Laura Fernández (sessió 21h)
Príncep Sígfrid: Frank Van Tongeren (sessió 18h), Papuna Kapanadze (sessió 21h) Von Rothbart: Oscar Frame
Mazurka: Elene Gaganidze
Ball napolità: Nino Makhashvili, Kaito Hosoya
Ball espanyol: Shorena Khaindrava, Tamta Jashiashvili
Cignes petits: Mari Eloshvili, Anna Ksovreli, Nino Khakhutashvili, Nino Makhashvili Cignes grans: Tamta Jashiashvili, Mari Lomjaria, Ekaterine Makhachashvili
Cos de ball: ballarins de la companyia
Fitxa artística
Ballet en dos actes amb orquestra en directe
Música: Piotr Txaikovsky
Coreografia: Màrius Petipà i Lev Ivanov
Direcció Artística: Nina Ananiashvili
Orquestra Sinfónica de Sant Vicente Alacant)
