Cultura i Espectacles

Pujadó fa homenatge a Bartra i Murià

L’espectacle tindrà lloc el dia 8 de setembre al pati de la Casa Alegre

Portada del disc de Miquel Pujadó amb poemes de Bartra dissenyat per Miquel Farreras

El cantautor terrassenc Miquel Pujadó ha recuperat l’espectacle de música amb poemes d’Agustí Bartra que va estrenar fa una colla d’anys amb direcció de Carles Canut al Teatre Romea. Era una lectura dramatitzada a partir d’una tria de versos del llibre pòstum “El gall canta per tots dos” que Bartra va dedicar en bona part a l’Anna Murià, la seva companya i escriptora.

Farà una reestrena el dia 8 de setembre (19.30 hores) al pati de la Casa Alegre de Sagrera en el marc dels actes commemoratius de la Diada de Catalunya. La representació porta el títol de Bartria(n)a (joc de paraules amb Bartra i Anna) coincidint amb el 40è aniversari del traspàs de Bartra i el 20è de Murià. Ambdós escriptors van establir residència a Terrassa i aquí van traspassar després d’anys d’exili, primer a França i després a Mèxic.

Pujadó donarà a conèixer els poemes amb la seva música i veu i acompanyat de Rosa Cadafalch i Pep Pla, de Terrassa, i de Maria Pau Huguet i Ferran Frauca. De l’elenc escollit, els dos actors locals (Cadafalch i Pla) són els únics que van participar en el primer espectacle que es va representar entre 2007 i 2008. Llavors també hi eren Josep Minguell (Pla el va substituir a Mèxic), Lluís Soler i l’enyorada Àngels Poch, de Terrassa.

Un diàleg

El cantant i músic explica que l’espectacle que es farà a Terrassa serà el mateix. “És una peça gairebé teatral que va sorgir a partir de publicar el disc “La Sínia i l’estrella”, on poso música a poemes de Bartra d’”El gall canta per tots dos”. La dramatúrgia que varen fer amb Canut continua sent vàlida i només hi ha un canvi d’actors per diferents circumstàncies a causa del temps transcorregut. La idea que mantenim és presentar-ho com si fos un diàleg, una conversa amb els dos escriptors, a partir de la qual afloren els retalls de vida, de l’exili, del retorn a Terrassa i del contingut de l’obra literària”.

Pujadó destaca que amb “El gall canta per tots dos” va ser la primera vegada que va posar música als poemes de Bartra. “Coneixia la seva poesia, però no m’atrevia a posar-hi acords perquè la considerava complexa. Fins que vaig llegir “El gall canta per tots dos”. Aquest llibre, que es va publicar un any després de la mort de Bartra, vaig considerar que era més despullat en sentiments i que gairebé cada poema demanava música”.

Aquest poemari, que compte amb el pròleg de Sam Abrahams, aplega versos que l’autor va escriure entre 1980 i 1982. Estan marcats, doncs, pel darrer tram del seu viatge que va transcórrer al centre sociosanitàri de Sant Llàtzer. El mateix Pujadó recorda que hi ha molts versos per l’Anna i també inspirats en el Parc de Vallparadís. El ‘gall’ fa referència a un gall de Vallaparadís”.

Pel cantautor, Bartra és un poeta molt vitalista i el situa en el corrent de figures claus com Joan Maragall i Salvat Papasseit. Els estudiosos han escrit que el poeta que va traspassar a Terrassa és una figura cabdal dins del col·lectiu de la poètica moderna. I, en aquest moviment, hi situen també els grans noms de Carles Riba, Salvador Espriu o Joan Vinyoli.

To Top