Cultura i Espectacles

Compte enrere per la creació artística més innovadora

El Festival TNT tornarà el 28 de setembre i celebra 20 anys

Un espectacle del Festival TNT presentat de l'edició anterior

Un dels festivals de Terrassa que s’ha consolidat amb més èxit és el de Terrassa, Noves Tendències (TNT) dedicat a mostrar la creació artística més innovadora i que Pep Pla, que va ser el director artístic fins a 2019, va aconseguir situar-lo en el punt de mira de l’activitat cultural. Aquest festival arriba aquest 2022 amb una data rodona d’aniversari –compleix 20 anys– i se celebrarà del 28 setembre al 2 d’octubre en diversos espais tancats, com el Teatre Principal, i oberts, a places i carrers.

Pendents de saber la programació, cal dir que el TNT ofereix la possibilitat de conèixer les noves creacions artístiques en les diverses disciplines i sobretot fer una aproximació a com es fusiona el text amb la dansa, la música, el vídeo i les projeccions. I tot de la mà d’artistes i companyies que, a vegades, no són molt comercials, i que troben en el TNT una plataforma de llançament per ampliar escenaris i públic.

Els orígens del TNT cal cercar-los amb el Festival de Dansa que va tenir com a directora a la coreògrafa i ballarina Àngels Margarit, de Terrassa. Després va agafar el relleu Pep Pla, que a la vegada era el responsable de la programació de la temporada escènica. A poc a poc, el festival va anar canviat d’objectius per centrar-se en la producció artística més innovadora i ser un aparador de la mateixa. Pla va deixar el càrrec el 2019 i des d’aleshores el festival ha continuat amb alguns trets diferencials sota la responsabilitat de Marion Betriu.

Un lloc en el mapa

La nova etapa ha hagut d’afrontar els dos anys més difícils a causa de la pandèmia, però, així i tot, ha aconseguit tirar endavant. Ara tornarà, amb les dates habituals, i també en els espais que l’identifiquen. A més dels teatres, hi ha la Nova Jazz Cava i el Vapor Albinyana. També hi suma complicitats d’altres programadors com ara la Casa de la Música. Amb tot, el TNT s’ha fet un lloc en el gran nombre i diversitat de festivals i certàmens que hi ha arreu del país durant l’any i especialment a l’inici de l’estiu i de la tardor.

El TNT també és obert a coproduccions amb companyies que necessiten suport. De fet, aquest objectiu és un dels que té molt present la regidoria. Com a exemple cal posar el nou programa de subvencions Terrassa Crea, valorar en 200.000 euros, que donarà suport econòmic a 28 projectes en arts escèniques, música, arts visuals i art multidisciplinari. La iniciativa va ser un èxit perquè es van presentar 67 sol·licituds que procedien d’aquí i de fora.

A més d’aportacions econòmiques per la creació, Cultura també compta amb un programa de residències, en el que fa cessió d’espais de la ciutat perquè les companyies i els artistes puguin desenvolupar la seva proposta en un lloc idoni amb assessorament tècnic. Amb tot, la regidoria també considera si alguna de les obres artístiques pot encaixar-la en les programacions anuals.

El TNT espera, doncs, obrir la porta per saber de la seva programació que ja s’està tancant i que aviat sortirà a la llum. El festival serà el pròleg d’una nova oferta cultural en teatre, dansa i música per a tots els públics a través dels diferents programadors que té la ciutat.

Compte enrere per la creació artística més innovadora
To Top