Cultura i Espectacles

El Festival d’Estiu de la Seu d’Ègara celebra 10 anys

L’OCT 48 ho celebra amb tres concerts diferents i amb col·laboracions diverses

L'OCT 48 i Carola Ortiz preparant el concert d'aniversari d'aquest dijous /Nebridi Aróztegui

Torna el Festival d’Estiu a la Seu d’Ègara, una de les cites imprescindibles i més reeixides a la ciutat, associada al mes de juliol. Aquest festival liderat per l’Orquestra de Cambra Terrassa 48 (OCT 48) ve acompanyat enguany d’un pastís d’aniversari perquè compleix deu anys de la seva posada en marxa. El director i violinista Quim Térmens no amaga la seva felicitat. “Quan vam començar, ens va semblar una mica arriscat, una quimera, perquè no saps mai quina acceptació pots tenir. Però amb el temps, hem aconseguit que la idea de fer un festival concentrat en tres dies quallés amb bona nota i estem molt contents. I, és clar, hi juga molt a favor l’espai, les esglésies de Sant Pere que de nit encara és un lloc més preciós i màgic”.

Tot aniversari es mereix una celebració esplèndida i l’OCT 48 ha preparat un programa perquè ho sigui. La formació farà tres concerts, de dijous a dissabte, que seran un viatge sonor per diferents compositors i èpoques i amb col·laboracions externes com sol fer sovint. El primer comptarà amb la cantant i clarinetista terrassenca Carola Ortiz que, recentment, va presentar el seu nou disc “Pecata beata” amb poemes d’autores catalanes, a la Nova Jazz Cava.

Ortiz només té paraules d’agraïment. “Per a mi és un concert molt especial perquè sempre havia somniat formar part d’una orquestra de corda. Estem preparant un repertori de músiques clàssiques i tradicionals, en el que hi haurà tres temes inèdits de balls folklòrics de Salamanca i València”. Térmens diu també que ha estat una gran descoberta. “La Carola és una cantant que aporta molt ritme, expressió i frescor. Cada cançó seva és una petita perla per si sola. Fem un simbiosi perfecta”.

El segon dels concerts, el divendres, viatjarà per les estacions de Vivaldi, però no ben bé perquè l’OCT 48 ens ha reservat una sorpresa que caldrà descobrir in situ. Només sabem que Vivaldi forma part del programa juntament amb, Xostakóvitx, Txaikovski, I. Lachner i el Danish Quartet. I que, en aquest cas, l’OCT 48 tocarà amb el destacat violinista i solista Benjamí Scherer Quesada, que és ajudant solista a l’Orquestra de la Comunitat Valenciana. I també hem llegit una petita pista: ”Interpretarem Vivaldi per separat i amb la introducció sonora de quatre petites peces de cambra que es portaran a deixar-nos anar per assaborir quatre estats de les nostres emocions, quatre parades en el nostre recorregut per la gran aventura de viure”.

Quixot i Telemann

El festival arribarà al seu zenit el dissabte amb Telemann, un dels noms de la història de la música que més fascina a l’OCT 48. El tercer i últim concert estarà dedicat a la música instrumental del compositor alemany que, juntament amb Bach i Händel, va elevar la música barroca fins al cim més alt.

Durant els últims anys, Telemann es va sentir molt atret per l’esperit de l’obra “Don Quixot” de Cervantes fins al punt que va escriure una òpera i a partir d’ella una suite en to burlesc per a corda i baix continu. L’OCT 48 oferirà la suite amb les paraules de Josep Pedrals, un dels poetes que ja ha fet més d’una col·laboració amb la formació local. Térmens anuncia que “el resultat és una obra plena de màgia perquè amb les paraules de Pedrals farà que imaginem el Quixot dels nostres temps”.

Un festival d’aniversari, doncs, amb tres concerts de nit al recinte exterior de la Seu d’Ègara i que configuren tota l’oferta de música clàssica i antiga que tindrem aquest estiu. Com es recordarà, la regidoria de Cultura ha decidit suspendre el cicle Sons del Temps, la proposta que casava música amb el patrimoni històric i artístic i que anava a complir la 15a edició aquest 2022. El motiu és que ha considerat que l’oferta de clàssica quedava completa amb els tres dies del Festival a la Seu d’Ègara i que preferia donar més recursos per altres activitats, com els tallers de percussió i cinema per a joves als barris.

El cicle Sons del Temps proposava un concert a la setmana en espais com el Castell Cartoixa de Vallparadís, els jardins de la Casa Alegre i el Convent de Sant Francesc, i sempre penjava el cartell d’exhaurides les localitats.

El Festival d’Estiu de la Seu d’Ègara celebra 10 anys
To Top