L’actor de Terrassa Òscar Muñoz ultima els assajos d’“Immunitat”, una obra escrita i dirigida per Jordi Casanovas, que s’estrenarà el 6 de juliol a la sala Villarroel de Barcelona, en el marc del Grec 2022. Muñoz elogia la nova peça de Casanovas pel tema d’actualitat que tracta, la intel·ligència artificial, i amb l’enginy que el serveix als actors i espectadors.
El punt de partida ens recorda l’exitós “El mètode Grönholm”, de Jordi Galceran, on l’acció se situa en una sala amb quatre persones que esperen una entrevista per aconseguir una feina. A “Immunitat”, la història comença també en un espai diàfan amb un grup de persones -sis- que han de fer propostes per millorar la gestió política en el cas de crisi.
En una mena de joc a voltes innocent i a voltes malèvol –com ho feia “El mètode Grönholm”– els convidats de Casanovas s’hauran de sotmetre a una sèrie de preguntes però no pas per part d’una altra persona, sinó d’una computadora. A més, el robot afegeix un repte als participants i és que han de cercar la unanimitat en la resposta que ja ve donada en un seguit d’opcions i que només hauran de polsar un botó vermell o verd. I és aquí quan la mateixa màquina programada posa a prova la capacitat d’empatia i consens dels convidats.
Muñoz diu que “la nova peça de Casanovas torna a ser d’actualitat perquè posa sobre la taula el debat sobre la intel·ligència artificial i humana. Tot comença amb aquesta invitació a sis persones, que semblen escollides a l’atzar, però a mesura que avança la història es descobrirà que tot plegat és una mena d’engany i una trampa”. L’actor terrassenc afegeix que “aquesta obra té aires de thriller perquè pot ser que no hi hagi res d’ignot en aquest clúster que ha de trobar solucions que demanen els polítics a la pandèmia i altres crisis”.
En aquest sentit, considera que l’autor ha construït un text brillant. “Es constata que Casanovas s’ha documentat molt sobre els corrents del pensament. Hi ha una aposta pel corrent humanista però sense tancar-se a res. I després hi ha una sèrie de personatges que donen molt de joc perquè tots sis són diferents i cadascú té la seva visió del món”. En aquesta història de realitat i ficció, l’Òscar defensarà a mort la intel·ligència artificial. “El meu personatge no confia per res amb els humans i sí amb les màquines. És un gran entusiasta de la tecnologia i valora el fet que una màquina, a través d’una combinació d’algoritmes, pugui prendre decisions intel·ligents”.
Autor destacat
Aquesta és la primera vegada que l’actor participa en una obra escrita i dirigida per Casanovas, de qui considera que és un director calmat. L’autor de Vilafranca del Penedès és un dels més destacats del panorama actual de la dramatúrgia. Cal recordar la trilogia sobre la identitat catalana conformada per “Una història catalana”, “Pàtria” i “Vilafranca”. Aquesta última parla de la família catalana i es va poder veure a Terrassa el 2015, l’any de la seva estrena a Catalunya.
La trilogia va ser molt celebrada per la capacitat que té l’autor de descriure unes situacions que ens identifiquen i que commouen. A “Vilafranca”, per exemple, plantejava el tema dels pares grans, de la vulnerabilitat i la fragilitat de la vellesa amb una ploma extraordinària. En aquest dur retrat familiar no hi faltava la ironia, que també és present a “Immunitat”, la nova peça. “El pitjor drama ha de tenir humor per relaxar-se”, sosté l’actor.