Si féssim una metàfora amb la pastisseria, diríem que la temporada municipal d’arts escèniques s’ha reservat el millor dolç per abaixar el teló. Un dels grans i populars actors, Imanol Arias, visita dissabte a les 20 hores el Teatre Principal amb una obra, “Muerte de un viajante”, que és una de les més importants del seu autor, Arthur Miller i també del teatre contemporani.
Imanol Arias lidera l’equip artístic de l’obra i es posa a la pell de Willy Loman, un viatjant de comerç que s’ha dedicat amb cos i ànima a l’empresa a la qual treballa i que ara, que ha complert 63 anys, veu com la seva posició trontolla. El text de Miller no solament parla de l’ambició en el món professional. També parla dels seus efectes en l’entorn més pròxim com la família. I, en aquest sentit, aflora la manca de comunicació amb els fills així com la complexa relació amb la seva dona.
Amb “Muerte de un viajante”, Miller va voler fer un retrat de la crueltat del capitalisme salvatge on les persones només valen allò que poden produir, la frustració dels somnis no complerts, la falta de diàleg dins la família, la necessitat de triomfar i ser acceptat a la societat.
El text de l’autor americà és un clàssic que sempre està d’actualitat perquè tracta la condició humana. Es considera que l’obra de Miller (1891-1980), en el seu conjunt, obre sempre la reflexió sobre la inquietud de recerca i l’insatisfacció de l’ésser humà. En aquest cas, ho fa a través d’un treballador incansable, que no vol abandonar malgrat que les vendes de l’empresa han caigut en picat.
Diuen que Imanol Arias broda la interpretació dirigida per Rubén Szuchmacher. Aquest actor, nascut a l’antic poble de Riaño (Lleó), l’any 1956, que es va “colar” un dia a la pantalla petita amb la sèrie “Cuentáme”, atresora una densa carrera en cinema en la que ha donat vida a múltiples registres, especialment dramàtics. I en teatre, en el directe, ha batallat amb “Calígula”, “El somni d’una nit d’estiu”, i “Els gegants de la muntanya”, entre d’altres.
Arias va estrenar “Muerte de un viajante” el 2021 al Teatro Infanta Isabel de Madrid amb gran èxit i ara, a partir del dimarts 21 de juny, estarà al Teatre Romea de Barcelona. Tenim, doncs, una gran oportunitat de veure l’obra a la nostra ciutat sense haver de desplaçar-nos, un fet poc habitual quan es tracta d’espectacles que triomfen perquè tot el muntatge és un gran encert.
Estrenes anteriors
La producció que ve de Madrid és la cinquena sobre el text de Miller. La primera estrena va ser l’any 1952 de la mà del director José Tamayo i el rol principal va recaure amb Carlos Lemos. Aquest director tornaria a repetir obra el 1959 amb el mateix actor protagonista i el 1985 amb José Luis López Vázquez. I encara va haver-hi una nova estrena el 2001 amb el Centre Dramático Nacional i Focus i amb el reconegut i premiat José Sacristán en el paper protagonista. A casa nostra, l’obra mestra de Miller va pujar el 2009 al Teatre Lliure amb direcció de Mario Gas i amb un dels actors catalans de primera fila: Jordi Boixaderas.
Actors reputats per fer personatges que trasbalsen . El mateix Sacristán, Goya d’Honor de 2022 de l’Acadèmia de Cinema, va dir abans de l’estrena a Madrid: “És un luxe interpretar a un dels personatges emblemàtics d’aquest segle”. L’actor va reconèixer que “gaudeix donant vida a perdedors, especialment si tenen la riquesa de matisos de Willy Loman, que inspira patetisme, tendresa i rebuig”.