Cultura i Espectacles

Dibuixants del carrer i de l’instant

Un dibuixant de carrer captar el moment

Els "urbans scketchers" es troben avui al MNATEC

Agafar el quadern, el llapis, el retolador i el pinzell, i passejar pels carrers i places, i plantar-se en un moment donat per copsar l’instant que es viu en un espai amb gent anònima. Aquest és el repte dels “urban sketchers”, un moviment que va néixer fa més d’una dècada i que ha arrelat a Terrassa a través del grup d’arts plàstiques d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals.

Els “sketchers” locals celebren aquest dissabte la seva quarta edició del Terrassa Dibuixa i ho faran amb una posada de llarg al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica (MNACTEC) que té la seu al Vapor Aymerich, Amat i Jover, un dels exemples del modernisme industrial de l’insigne arquitecte Lluís Muncunill més apreciat aquí i a Europa.

La trobada reunirà a uns 60 artistes, la majoria de Terrassa. Enguany compartiran lliçó magistral de tècniques i faran intercanvi d’experiències amb tres pioners del moviment que són Clara Marta Moreno, Antonio Maestro Magaz i Julio Casado Lledó, tots ells membres del grup de dibuixants “De vuelta con el cuaderno”, de Saragossa.

El col·lectiu de Terrassa està expectant per gaudir de la jornada. En aquest sentit, David Chaler, artista i membre del grup vinculat als Amics, ha manifestat que “estem il·lusionats amb els convidats de Saragossa. Són dels primers artistes que van engegar el moviment a l’Estat, tenen estudis superiors, fan classes, són reconeguts. Participar en una “masterclass” amb aquest trio, Marta, Maestro i Casado, és tot un luxe”.

En la nova edició, el moviment de Terrassa ha optat per un espai, el MNACTEC, que dona molt joc tant per la seva arquitectura com pel seu contingut relacionat amb el passat industrial de la ciutat i del tèxtil. Chaler explica que “un dels incentius de les trobades anuals és canviar d’emplaçament. Ja hem estat la Masia Freixa i al Parc de Sant Jordi i també al Raval de Montserrat. Vàrem pensar amb el MNACTEC perquè és diferent. L’edifici ja és monumental en si mateix. Ens passejarem per les cobertes i també per l’interior de la zona de les màquines. I també pel pati amb el seu bar-restaurant”.

L’artista terrassenc diu que el director, Jaume Perarnau, li va agradar la proposta de seguida. I, de fet, la col·laboració ha anat més enllà perquè el museu va inaugurar a principis d’abril una exposició de dibuixos dels “urban sketchers” que es prorrogarà fins a setembre.

La mostra que es diu “Traços del patrimoni” aplega uns seixanta dibuixos sobre diferents espais de Terrassa. En el “traç”, el visitant podrà retrobar-se amb una sèrie d’edificis catalogats que són icones, des de la Torre del Palau i esglésies fins al mateix MNACTEC passant per antics espais fabrils amb les seves naus com el Vapor Amat o Ca l’Izar de la plaça Didó (avui Sala Muncunill) o el Vapor Albinyana, les xemeneies i les cases modernistes. A més, cada obra s’acompanya d’una fitxa tècnica que permet al visitant saber el més essencial de cada autor.

Clara Marta Moreno: “Em sento responsable d’aquest ‘boom'”

És professora a l’escola d’Art de Saragossa i presidenta de l’associació De vuelta con el cuaderno a la mateixa ciutat, que aplega els dibuixants de carrer o els “urbans scketchers” i que compta amb uns 130 socis. Clara Marta Moreno serà avui a Terrassa per participar de la trobada local del Terrassa Dibuixa i farà una del “masterclass” programades dins la jornada artística.

La Clara és una de les artistes destacades del moviment perquè en va ser precursora. “Em sento molt responsable de tot aquest ‘boom’ perquè jo vaig ser una de les que va iniciar el moviment l’any 2009. Llavors érem molt pocs, però des de llavors ha crescut moltíssim a tota la península i ha fet pòsit en cursos i tallers i en grups en moltes ciutats com ara Terrassa”.

L’artista diu que sortir a dibuixar al carrer en directe li genera una espècie d’inquietud malsana. “La motivació per dibuixar al carrer va canviant amb els anys, però no la inquietud de fer-ho, El fet de plasmar instants de vida en un quadern que et sedueixen et genera unes sensacions gairebé de vertigen. Nosaltres anem a la caça del directe amb el bloc per captar escenes i ‘flash’ d’instantànies”.

Explica que al llarg d’aquests anys ha fet una evolució i que ara tria més les temàtiques. “El centre d’interès va canviant. El meu dibuix és molt divers, però ara mateix m’agrada plasmar els concerts de música perquè el ritme que pren la música també és el ritme que li dono al meu traç artístic”. Entre els darrers dibuixos que ha fet de concerts cita un amb Martirio i afegeix que gaudeix molt dels concerts de jazz.

Combina el seu vessant d’artista autònoma amb la docència a l’escola d’Art de Saragossa. “Imparteixo classes de dibuix i això m’obliga molt a usar el quadern i els dibuixos que faig. A partir d’aquí puc detallar les tècniques i la manera de resoldre el dibuix; i tot això compartir-ho amb els alumnes”. La Clara és també promotora d’un curs d’estiu de dibuix al carrer que es fa sota el paraigua de l’escola d’Art de Saragossa. L’edició d’enguany, que se celebra de l’1 al 4 de juliol, a Canfranc, ha ofert 90 places. La inscripció es va obrir el 6 de maig i al cap de dotze hores ja s’havien omplert. El curs és itinerant cada any i sempre té més demanda que oferta.

Dibuixants del carrer i de l’instant
To Top