Big Mama, nom artístic de Montserrat Pratdesaba (Sant Quirze de Besora, 1963) no necessita presentació. La cantant catalana que porta el blues a la veu i a l’ànima torna avui a la Nova Jazz Cava per presentar el seu projecte “Early Blues&Jazz Trio”, amb el qual recrea el so de les primeres agrupacions de blues i jazz. Estarà acompanyada de dos músics de renom amb qui té molta complicitat. Són Martín Burguez, a la guitarra, i Hernán Fridman, al baix elèctric.
Big Mama explica que el repertori estarà format de temes que formen part de la seva carrera i triats de manera particular. “És un tribut al blues i jazz sonor antic i amb músiques que em fan sentir feliç a dalt de l’escenari. Aquest era el desig que en vaig proposar en el nou projecte i que comparteixo amb format trio, amb dos músics excepcionals, i que pretén fer feliç al públic també”.
Un propòsit que, en la situació actual, creu que és necessària. El nou treball va sorgir amb la pandèmia i volia ser optimista. “Durant aquesta crisi sanitària hem perdut amics i familiars, i hem valorat molt més la vida”. És per això que volia fer un repertori que transmeti felicitat i el blues encaixava de manera perfecta. “És una música que comunica moltes emocions diferents. Hi ha un blues per expressar dolor, por, angoixa, però també n’hi ha un altre que reflecteix les ganes de viure, de gaudir… El que té el blues és que és profund, màgic”.
La cantant vol que el seu blues envaeixi la Nova Jazz Cava de Terrassa, un escenari i una ciutat incorporada en el seu mapa vivencial. Big Mama forma part de la temporada estable i del festival des de fa molts anys. “Em sento a casa perquè hi tinc família, amics i coneguts”. Explica que hi té un tiet, Vicenç Ribas, que va ser un dels descobridors del seu talent musical. “Quan era petita i cantava en les trobades familiars, el tiet Vicenç, de Terrassa, deia que allò s’havia de gravar i ho feia en aquells casets antics que anaven amb micròfon”.
Els primers vinils
La Montse va estrenar el tocadiscs per escoltar a Elvis Presley, Ray Charles, Deep Purple, Jimi Hendrix, Led Zeepelin… I després va saltar al jazz amb Sara Vaughan, Duke Ellington, Count Basie i d’aquí cap al blues i especialment amb les dones com Bessie Smith, Alberta Hunter, Carrie Smith…
La descoberta del jazz i el blues va fer que un dia deixies la feina d’enginyera tècnica en imatge i so que desenvolupava a TV3, després de titular-se a la Universitat Politècnica de Catalunya. Va apostar decididament per la formació musical i conèixer les primeres estrelles de l’escena catalana que desfilaven per la mítica Cova del Drac de Barcelona, llavors el palau del jazz a Catalunya.
Allà va conèixer, entre molts altres, als pianistes Ignasi Terraza, Premi Jazzterrasman 2022,del festival d’enguany celebrat fa poc, i Lucky Guri i al trompetista terrassenc Josep Maria Farràs, de qui diu que les seves interpretacions la van impressionar moltíssim des del primer moment.
Una artista estimada
El sobrenom de Big Mama a Montse Pratdesaba va sorgir a la Cova del Drac de Barcelona per part dels seus amics i del públic assistent a l’emblemàtic local barceloní. Això va passar l’any 1988 quan va començar a cantar en aquell mític espai de jazz. La Big Mama s’ha fet un nom molt estimat i popular a casa nostra, especialment liderant concerts del festival de jazz a la plaça de Catalunya i creant molt bon ambient. A hores d’ara la llista d’actuacions en escenaris, festivals i formacions es fa difícil de ressenyar perquè és molt dilatada, sobretot a Catalunya i a l’Estat.