Aquesta és una setmana de Festival Jazz Terrassa (FJT) en la qual aterren tres figures de Nova York liderant els seus projectes: Emmet Cohen, avui, Immanuel Wilkins, dissabte i Christian MacBride, diumenge. Entremig, vindrà Carme Canela, una de les veus catalanes de referència en el jazz i de la bossanova a penes necessita presentació. La cantant barcelonina ha treballat al costat de grans músics i formacions, ha fet gires per Europa, Orient i Llatinoamèrica i ha enregistrat vuit CD com a líder.
Carme Canela presenta demà divendres, a la Nova Jazz Cava, “Celebrating La Fusa”, acompanyada de Jurandir Santana a la guitarra. “És una revisita al mític disc del poeta i cantant Vinicius de Moraes, la vocalista Maria Creuza i el guitarrista Toquinho que van gravar l’any 1970 arran d’un concert en un petit club bohemi (La Fusa) de Buenos Aires i que es va convertir en una llegenda de la música popular brasilera. Nosaltres l’hem revisitat i en fem homenatge perquè és mític per moltes generacions”.
El tàndem es va endinsar en aquest disc abans de la pandèmia amb la idea d’estrenar el concert l’any 2020, que és quan es complien 50 anys del treball de Moraes amb Creuza i Toquinho. Les mesures per la Covid van ajornar l’estrena fins a finals del 2021 a Barcelona i aquest 2022 és el de la gira un cop editat el CD. “Ens fa molta il·lusió perquè jo adoro la música brasilera i quan Jurandir Santana em va fer la proposta, vaig dir un si sense condicions”.
Canela diu que són fidels al disc clàssic encara que cadascú, com a duet, aporten la seva creativitat i experiència musical. “Santana, establert a Barcelona des de fa una dècada, és brasiler, de Bahia, i introdueix un aire musical de connotació africana. Jo, en canvi, tinc un registre més jazzístic”. La cantant diu que formar duet ha estat un encert. “Ens complementem molt bé. És que aquest disc ja em captivava de petita, a casa, quan el posava la meva germana. Hi ha unes melodies precioses amb harmonies i ritmes sofisticats. I els textos són poesia pura. És que ho té tot i molt ben fet. És d’una riquesa brutal que captiva i que pretén captivar a la gent perquè tot flueix de manera fresca i espontània, com el jazz”.
Com a casa
Està contenta de ser de nou al festival i a la Nova Jazz Cava de Terrassa, on diu que se sent com a casa i que tot juga a favor seu perquè hi té un vincle molt especial. Explica que els inicis de la seva professió van ser complicats i que els músics de la seva generació sempre han trobat a la Nova Jazz Cava un lloc de suport per enlairar-se. En aquest temple del jazz terrassenc ha presentat infinitat de projectes i quan hi arriba per un de nou, se sent entre amics perquè coneix a molta gent.
Canela va créixer amb la música perquè ja hi era quan era petita amb família i amics. Recorda que un dels seus primers debuts com a vocalista va ser quan tenia 16 anys amb un grup d’amics músics i, partir, d’aquí ja va posar el focus en formar-se i cantar. Ha estat un camí natural en el qual ha pogut fer i interpretar el que li agrada, a més de col·laborar amb grans músics d’aquí i fora. “Si miro enrere penso que he hagut de treballar i insistir molt, però faig el que més m’agrada i moltes coses de les que he pogut fer eren un somni. Ha estat increïble”. Des de fa temps expandeix el seu talent a les noves generacions de l’ESMUC i del Conservatori del Liceu de Barcelona.