Després de dues edicions modificant el calendari habitual i les ubicacions dels concerts de carrer, la 41 edició del Festival Jazz Terrassa (del 9 al 27 de març) tindrà presència a les places Vella i Catalunya, repetirà al Parc de Sant Jordi i manté l’escenari del pati del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), amb un total de sis concerts matinals. D’aquesta manera, el certamen recobra una certa normalitat malgrat que l’organització ja va descartar la celebració multitudinària del Pícnic Jazz Vallparadís.
Mestissatge a la Plaça Vella
Els concerts matinals de la Plaça Vella i Catalunya seguiran el model habitual d’abans de la pandèmia: dos dissabtes a la Plaça Vella i dos diumenges a la Plaça de Catalunya. Dissabte 12 de març (12h) la Plaça Vella acollirà un concert explosiu a càrrec de la formació Rambalaya, una proposta musical amb identitat i composició pròpies resultat de la confluència d’estils com el Rhythm & Blues, el rock’n’roll o el soul amb una mirada de rabiosa actualitat. Solvents en la composició i sobrats de perícia instrumental el septet està format per un autèntic all stars de músics de l’escena estatal.
Una setmana més tard, la polifacètica cantant Laia Porta desgranarà el seu repertori jazzístic amb formació de sextet. Cantant, ballarina, actriu i mestra de cant i dansa, Porta posseeix una veu lluminosa i plena de matisos. Actualment forma part de diferents projectes musicals com Laia Porta Quartet, Laia Porta / Públio Delgado Duo, Sandy Rivers Jazz Band o Dan Posen Trio i Laia Porta.
So novaiorquès i jazz clàssic a la plaça de Catalunya
Les graderies de l’amfiteatre urbà repletes de públic gaudint d’una matinal de jazz a l’aire lliure. Aquesta estampa es tornarà a repetir després de dos anys d’interrupció pandèmica. L’escenari de la plaça de Catalunya és històric. Es va incorporar com espai oficial del FJT en la 3a. edició (1984) i durant 38 anys ha estat oferint, en pràcticament totes les edicions, concerts diürns en diumenge dins de les dates de Festival.
Diumenge 13 de març, Voro García · Roommates oferirà un concert intens amb so novaiorquès d’alt component rítmic a càrrec de reconeguts músics de l’escena catalana, valenciana i andalusa. Al capdavant hi ha el trompetista i compositor valencià Voro García signa bona part de les composicions.
Diumenge 20 de març el jazz de tall clàssic tindrà un paper protagonista gràcies a una coalició de músics internacionals de primera línia. International Classic Jazz All Stars oferiran un repertori que ens transportarà als ritmes swing. L’extraordinària formació, tant estable com versàtil, la formen un ensemble de músics de gran reputació procedents dels Estats Units, França, Austràlia i Espanya sota el llenguatge intemporal del jazz clàssic. El guitarrista Howard Alden hi participa com a convidat especial. La seva brillant trajectòria l’ha convertit en un músic admirat i venerat a tot el món. Ha treballat amb figures llegendàries del jazz com Dizzy Gillespie, Peny Carter, Clark Terry, Woody Herman, Joe Williams o Mel Tormé, entre molts altres.
El Parc de Sant Jordi
L’organització del festival manté com a cloenda, i per segon any consecutiu, el Parc de Sant Jordi amb un doble concert a l’espai central del parc urbà, a l’entrada principal de la Masia Freixa. La cita gratuïta i de caire popular gaudirà dels concerts d’Elisabet Raspall Quintet i Professor Cunningham and his Old School. Serà diumenge 27 a partir de les 12h del migdia.
La llarga trajectòria de la compositora Elisabet Raspall l’ha convertit en una de les pianistes més sol·licitades de l’escena musical catalana. El seu jazz elegant, sincer i càlid reflecteix la seva capacitat creativa. Ha enregistrat 13 treballs d’autoria pròpia i ha rebut multitud de premis i reconeixements. Un dels projectes més recents amb el que ha participat és La Nit dels Pianistes, un homenatge al pianista i compositor Manel Camp en el seu 75 aniversari, estrenat fa pocs dies a la Sala Oriol Martorell de l’Auditori de Barcelona i al costat de pianistes com Albert Bover, Francesc Capella, Elisenda Duocastella, Agustí Fernández, Josep Mas «Kiflus», Joan Monné, Ludovica Mosca, Ignasi Terraza o Lluís Vidal, entre d’altres.
L’altra de les propostes que tancarà l’edició del Festival és la del Professor Cunningham and his Old School. Presenten, amb una energia inigualable, un repertori que va des del swing fins al soul i el Rhythm and Blues. La banda està liderada pel vocalista australià Adrian Cunningham, actualment establert a Catalunya.
Blues al pati històric del MNACTEC
L’aliança del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) amb el FJT s’ha mantingut inalterable durant els darrers 14 anys amb un concert al pati històric de la que en resulta una de les fotografies més atractives de tot Festival.
El blues des d’un punt de vista femení acapararà l’atenció a partir de la 1 del migdia del dimenge 13 de març. Aquesta és la proposta de l’actriu i cantant Queralt Albinyana al costat de Tota Blues a l’harmònica i del guitarrista Martín J. Merino. La banda fa un recorregut per la història del Blues, a través de les vocalistes i compositores més destacades.