Cultura i Espectacles

De lectors apassionats a editors

Quatre terrassencs han creat editorials o treballen en el sector

Darrera de cada llibre publicat hi ha tot un procés d'editorials amb els autors /Alberto Tallón

Una cosa és ser lector i una altra és publicar un llibre. Aquesta segona faceta ha estat des de sempre una gran aventura, especialment per la competència de grups editorials. Tanmateix, hi ha terrassencs que en un dia van decidir córrer aquest risc. Oriol González, Àlvar Masllorens, Josep Maria Font i Irene Trullàs han impulsat i/o fan feina en el sector editorial. Els responsables consideren que és una feina molt captivadora. “És tot un procés. Rebem els autors, llegim el manuscrit i el valorem. Nosaltres no demanem cap inversió inicial fins al moment de la venda. Però el camí que fem junts, en el cas que es publiqui el llibre, és molt emocionant”, diu Irene Trullàs, d’ÒmniaBooks.

Reconeixen que és un treball en el qual se la juguen força i conten que la fan encalmada i mesurant molt. “Es descobreixen autors amb una imaginació increïble, això no obstant, cal ser prudent perquè no tothom és una firma coneguda”, afegeix Trullàs. Hi coincideix Oriol González, de Birabiro. “S’ha de llegir i seleccionar molt. De tota manera hi ha una prioritat, que és la qualitat literària i aquesta es veu quan t’emociones”. Àlvar Masllorens, de La Temerària, creu que “es descobreixen talents, encara que això no és sinònim de vendes perquè cada lector és un món”. Josep Maria Font, de l’Àmfora de la Torre del Palau, ho confirma. “El nostre best-seller és ara mateix el llibre ‘50 matinals pel Parc Natural de Sant Llorenç del Munt’ de Josep Maria Trullàs Boada, que va morir l’any 2014. No em sorprèn, així i tot, no és l’objectiu de la nostra col·lecció principal que està centrada a publicar investigació històrica”.

Àlvar Masllorens, La Temerària
“Tenim molta cura en cada publicació”

La vocació i la professió formen part del seu camí vital i sempre amb els llibres. És escriptor, responsable d’una llibreria, La Temerària, que aconsella als seus lectors i també publica llibres. El punt de partida de l’editorial La Temerària va ser l’any 2014 amb l’objectiu de publicar literatura en català d’autors d’aquí i de l’estranger. I especialment amb una mirada als clàssics per recuperar-los i donar una segona oportunitat. “És una editorial que treballa per fruir al màxim. Tenim molta cura de què triem i de les edicions”. Cita que dels clàssics amb segell La Temerària té molta bona acollida Virginia Woolf. També han recuperat a Henry James i Jane Austen.

Irene Trullàs, Òmnia Books
“No tothom és Ken Follet, però hi ha talent amagat”

Aquesta petita empresa editorial de Terrassa acaba de complir deu anys i ho ha fet amb èxit. Publica literatura i ficció i no-ficció per a totes les franges d’edat. Al capdavant hi ha una enginyeria, professora de la UPC, i una gran lectora. “Crear una editorial em feia molta il·lusió tot sabent que era un risc”. Destaca que la seva petita empresa d’edició es caracteritza “per ser de quilòmetre zero. Això fa que l’autor se senti acollit i pugui complir amb una vella aspiració. No tothom és Ken Follet”. Fins ara, ha publicat un centenar de títols de literatura i ficció, una bona part d’infantil i juvenil.

Josep Maria Font, Torre del Palau
“El nostre ADN és difondre la història de la ciutat”

La Fundació Torre del Palau és l’editorial de referència sobre la bibliografia terrassenca que publica a través del segell l’Àmfora. Al capdavant està el seu director que és Josep Maria Font. “El nostre criteri fonamental són les monografies locals. Les demanem per encàrrec o a través de propostes que aprova la fundació”. La fundació edita un parell de llibres l’any amb suport d’institucions i subscriptors.

Oriol González, Birabiro: 
“Apostem per llibres infantils que siguin un plaer i un gaudi”

És filòleg i professor a l’escola Tecnos. De petit devorava les aventures de Tintín. Va constatar que era un plaer endinsar-se en aquelles històries increïbles. Pot ser per això, de més gran, va considerar que seria bo fundar una editorial infantil i juvenil però cercant llibres divertits. “Una gran majoria acaben sent una ‘moralina’ i descuiden la lectura com a font de plaer i gaudir”. Va ser un dels socis de la nova editorial Birabiro (2015) i ara és el director editorial.

L’ apunt històric amb les editorials Fluid i Albor 

L’escriptor Ferran Canyameres, impulsor de l’editorial Albor

Ara fa una mica més de noranta anys que Terrassa donava llum a l’editorial Fluid. La iniciativa va ser del terrassenc Josep Puig Arnaus, juntament amb el seu cosí d’Ullastrell, Francesc Puig i Puig. L’editorial Fluid va publicar cinc llibres entre 1930 i 1932, any que va tancar. Es donà la circumstància que la filla de Puig Arnaus era la “Nísia”, la popular dependenta de la llibreria l’Àmfora de la Plaça Vella i que la Fundació Torre del Palau li va homenatge amb el seu segell editorial. L’altre projecte és més conegut. Es tracta de l’editorial Albor, que va impulsar l’escriptor terrassenc Ferran Canyameres des de l’exili a França. Aquesta segona es va fundar l’any 1942 per publicar en essència l’obra de Georges Simenon en català i castellà, obres inèdites i reedició de clàssics catalans. Va durar fins a l’any 1958. Un jove Manuel de Pedrolo hi va treballar -va ser la seva primera feina- com assessor literari i traductor d’anglès.

De lectors apassionats a editors
To Top