Cultura i Espectacles

A ritme de vals i polques

L’Orquestra Simfònica del Vallès lidera el concert de Sant Esteve

L'OSV torna a La Factoria Cultural per reviure una nit de música vienesa

Celebrar el Cap d’Any amb valsos i polques és una gran tradició a Viena però també aquí. L’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) és des de fa temps l’encarregada de reviure el concert vienès que podem veure i escoltar a la pantalla petita en directe des del gran teatre de l’òpera de la capital austríaca.

L’OSV va començar a liderar aquesta festa musical a diverses ciutats –entre les quals hi ha Terrassa– i cada any si sumen més. Enguany, la formació comarcal fa una gira per deu escenaris durant el cicle de Nadal, Cap d’Any i Reis. Aquí toca el 26 de desembre, dia de Sant Esteve, com és habitual, i a la mateixa hora i lloc de sempre, a les 21 hores a La Factoria Cultural de Terrassa.

La gira d’enguany serà conduïda per Xavier Puig que proposa un programa musical de les danses d’Europa i que comptarà amb les sopranos Isabella Gaudí i Almudena Jal-Ladi. El repertori serà un passeig per obres de compositors i músics extraordinaris de principis i mitjans del segle XIX que tenen títols reconeguts popularment.

En aquesta cita musical nadalenca estarà representada, per descomptat, la família Strauss a través del fill gran, Johann, que de fet ha passat a la història com el “rei del vals”. L’OSV ha escollit tres obres que són “Veus de primavera”, “Sota llamps i trons” i “El bell Danubi blau”. La música forma part de la nostra memòria de valsos d’estil romàntic.

Johann Strauss II i el seu “Danubi blau” s’han guardat per la cloenda (a l’espera de les peces de regal) com no podia ser d’una altra manera. Coetanis del compositor vienès el precediran amb obres també molt conegudes d’aquest repertori específic. L’ OSV ha triat per l’obertura “Rapsòdia hongaresa” de Franz Liszt. Serà una de les peces de les 19 que formen el conjunt de les escrites pel compositor i pianista de Praga i que és considerat un dels més destacats de l’època del romanticisme. En aquestes rapsòdies, Liszt va mesclar música tradicional d’Hongria amb segell d’autor.

Danses i opereta

El programa continuarà amb “Danses eslaves nums. 7 i 8” d’Antonin Dvorák. Són peces que també formen part d’un conjunt (són 16), d’aire romàntic. S’inspiren en les danses hongareses de Johannes Brahms que són molt animades i memorables. Les danses enllaçaran amb “Els contes de Hoffmann” de Jacques Offenbach, el rei de l’opereta. La peça escollida dels contes és “Les oiseaux dans la charmille” (“Ocells en el Charmille”) i és una ària que parla d’amor.

El concert de Terrassa serà el primer de la gira després de pujar al Palau de la Música de Barcelona. El programa es podrà sentir a Lleida, Rubí, Puigcerdà, Sabadell reus, Vic, Sant Boi de Llobregat i Llinars del Vallès. Creada l’any 1987 en el si de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell, l’OSV té una intensa activitat artística -més de cent actuacions a l’any- a Sabadell i al Palau de la Música. L’any 2012 va rebre la Medalla d’Honor de Sabadell i el 1992 el Premi Nacional de Música.

A ritme de vals i polques
To Top