L’Ajuntament de Terrassa, a través del programa de Memòria Democràtica, organitza aquest mes de novembre el primer cicle “Cinema i Deportació”, juntament amb l’Amical de Mauthausen i la Xarxa de municipis Mai Més, i amb el suport de la Diputació de Barcelona. Aquest primer cicle constarà de dues projeccions al Cinema Catalunya els dies 22 i 29 de novembre.
Les dues sessions tindran lloc a les 19.30 h. Les entrades, que seran gratuïtes, s’han de demanar prèviament a través de la plataforma Entrapolis.
Les pel·lícules que es podran veure seran les següents:
Dilluns, 22 de novembre: “Memoria de las cenizas”, d’Eduardo Montero. Una producció de 2012 d’Intermedia Producciones, en col·laboració amb la Fundación José Saramago, l’Amical de Mauthausen i l’Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica. La pel·lícula tracta sobre els més de 1.500 andalusos que van ser deportats als camps d’extermini nazis, dels quals un miler hi van morir. Els supervivents van fer un jurament: dedicar les seves vides a recordar i honorar la memòria dels milions d’éssers humans assassinats en aquests camps. Aquesta sessió compta amb la participació de la Coordinadora d’Entitats de Cultura Andalusa de Terrassa (CEAT). En acabar la projecció, tindrà lloc un cinema-fòrum.
Dilluns, 29 de novembre: “El hijo de Saúl”, de László Nemes. Una producció hongaresa de 2015 de Laokoon Filmgroup amb Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn, Sándor Zsótér, Todd Charmont, Björn Freiberg, Uwe Lauer, Attila Fritz, Kamil Dobrowolski, Christian Harting i Juli Jakab. El film està ambientat durant el 1944 al camp d’extermini d’Auschwitz. Un presoner jueu hongarès, Saúl, membre dels “Sonderkommando” (encarregats de cremar els cossos dels presoners gasejats només arribats al camp i netejar les càmeres de gas), troba certa supervivència moral tractant de salvar dels forns crematoris el cos d’un nen que pren com a un fill.
El cicle “Cinema i Deportació” s’inscriu en el conveni vigent entre l’Ajuntament de Terrassa i l’Amical de Mauthausen, subscrit amb la finalitat d’impulsar activitats de caràcter divulgatiu i pedagògic. La regidora de Memòria Històrica, Ona Martínez, ha explicat que la voluntat del Govern municipal és donar continuïtat al cicle, amb caràcter anual: «Volem crear una cita anual, que s’afegeixi a altres com el Dia en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, o el dia en Memòria de les Víctimes de la Guerra Civil i de la Repressió de la Dictadura Franquista, per tal que durant tot l’any hi hagi diferents moment dedicats al record, a l’homenatge i a refermar el compromís perquè tot això no torni a passar mai», ha dit la regidora.