Cultura i Espectacles

Relat emotiu sobre l’eutanàsia

El metge Marcos Ariel Hourmann explica el cas amb una pacient

Un moment de l'obra que interpreta el mateix metge

La temporada d’Arts Escèniques proposa per aquest dissabte una obra de teatre documental que porta per títol “Celebraré mi muerte” codirigida per Alberto Sant Juan i Víctor Morilla. El text és un relat en primera persona de Marcos Ariel Hourmann, que va ser el primer metge condemnat a l’Estat espanyol per practicar l’eutanàsia. L’obra, que es podrà veure a les 20 hores, continuarà amb un col·loqui en el qual es podrà conversar amb el facultatiu sobre el desig de morir i totes les inquietuds que hagi suscitat la narració del metge que va viure l’experiència.

“Celebraré mi muerte” és un text escrit i compartit per Hourmann amb Alberto Sant Juan i Víctor Morilla. La iniciativa va sorgir de Morilla quan el metge va ser entrevistat pel periodista Jordi Évole al programa “Salvados” l’any 2016. En aquell moment es complien uns deu anys dels fets viscuts per Hourmann.

El cas es remunta al 28 de març de 2005 quan, de matinada, una pacient de més de 80 anys va arribar al servei d’urgències de l’Hospital Móra d’Ebre on treballava Hourmann. Sotmesa a un gran patiment físic, el pronòstic només li donava unes poques hores d’esperança de vida. La pacient i la seva filla van demanar al doctor que acabés definitivament amb el seu patiment i ell, sense respectar cap protocol mèdic, li va injectar 50 mg de clorur de potassi i va morir a l’acte.

Un infern
Denunciat per l’hospital, no per la família de la pacient, el metge va ser acusat d’homicidi. Un delicte pel qual podia passar 10 anys a la presó. Per evitar-la, va pactar amb Fiscalia i es va declarar culpable. Però, a partir d’aquell moment, la seva vida es va convertir en un infern, en tant que va perdre la feina, va ser denunciat per la premsa i rebutjat per bona part del sector mèdic. A escena, el doctor se sotmet a les preguntes d’Alberto Sant Juan com si estiguéssim en un judici, mentre que els fets i el seu passat es mostren en una pantalla com si es presentessin les proves i evidències del cas. La forma emprada és el relat en directe i de proximitat.

Relat emotiu sobre l’eutanàsia
To Top