Cultura i Espectacles

Terrassa Crea subvenciona 28 propostes

Les propostes són d’arts escèniques, música i arts visuals

El programa vol fomentar la creació artística

La regidoria de Cultura ha tancat el programa Terrassa Crea d’ajuts a la creació artística per un valor total de 200.000 euros. En aquesta primera edició s’hi han presentat 67 sol·licituds i d’aquestes han estan seleccionades un total de 28, que són les que rebran la subvenció.

La titular del departament, Rosa Boladeras, s’ha mostrat molt satisfeta. “Ha estat un gran èxit. El nombre de participants confirma que la convocatòria de promoció artística ha estat valorada en el sector. Llàstima que aquests anys no podem donar més subvencions”.

Les propostes presentades és distribuïxen de la següent manera: arts escèniques (32 %), arts visuals (35%), música (25%) i altres de caràcter multidisciplinari (7%) Al capdavant de les propostes hi ha companyies, formacions i artistes que provenen majoritàriament de Terrassa i també hi ha de Barcelona i rodalia, que s’han estimat per considerar que donaran una projecció a la ciutat La regidora destaca que “hi ha projectes molt nous i transversals; és a dir que impliquen a la ciutadania com el “Virals Terrassa” que es farà amb joves de l’Institut Mont Perdut o el Festival Creativament que pretén combatre els estigmes en salut mental”.

Requisits
Boladeras cita aquests dos projectes per explicar que “hem tingut en compte la creació però també que els projectes tinguessin el caràcter de perspectiva de gènere, accessibilitat pel que fa a capacitats socioeconòmiques, origen i capacitats diverses i sostenibilitat”. La regidora va reiterar que amb aquest programa, la ciutat es vol convertir en una referència per la creació i la investigació artística. “Creiem que nosaltres no solament hem de comprar espectacles sinó generar i donar aixopluc als artistes. Volem sembrar, cultivar, crear, produir i mostrar-ho a les programacions dels teatres de la ciutat i també als barris”.

La regidora va subratllar que els projectes subvencions tindran a més un acompanyament si el necessiten. En aquest sentit va dir que hi posaran recursos tècnics, com ara espais perquè els artistes puguin desenvolupar el seu projecte. Sobre això va indicar que els teatres estan plens cada dia per assajos i que en necessiten més perquè hi ha molta demanda.

Citem alguns dels projectes subvencionats:

Teatre de memòria històrica local 

Esther Lázaro és la fundadora de la companyia Therkas Teatre, que té com a línia de treball la investigació històrica. El programa Crea ha subvencionat el seu últim muntatge, “Les traces del silenci”, que parla sobre el tràfic d’infants durant el franquisme i especialment arran de les riuades que van assolar la ciutat l’any 1962. Després de la tragèdia van quedar nens orfes i peticions per fer adopcions. L’obra es podrà veure el dissabte 25 de setembre i el diumenge 26 de setembre al Teatre Alegria i forma part de la temporada d’Arts Escèniques de l’Ajuntament de Terrassa. En aquesta obra, Lázaro comparteix escena amb l’actiu Rosa Aguado.

Testimoni de Les Fonts 

La proposta és de Roser Teresa Gerona Ribas -de nom artístic Rrose Present- i es titula “Tempesta a les fonts d’una memòria!”. L’artista ha presentat una proposta de vídeo experimental situada al barri de Les Fonts. El seu treball vol ser un diàleg personal on, càmera en mà, deixarà constància de les emocions que molts cops queden captivades en paraules sordes i busquen altres camins per fer-se visibles. La Roser treballa en el camp del documental audiovisual amb una mirada molt personal i contemporània. Recentment va ser premiada pel treball “Arrels de sang” a un Festival de Curtmetratges de Milà, on va tenir una menció honorable.

Diàleg amb la Seu d’Ègara 

“Arrelar-se”. Amb aquest nom hi figura el projecte dels artistes Paulo Cacais, juntament amb Ignacio Llamas i Juan Carlos Estudillo. Es tracta d’una instal·lació que es farà al bell conjunt de la Seu d’Ègara i que permetrà una lectura nova de l’espai des de la contemporaneïtat i la comunió amb el patrimoni arquitectònic i artístic.. L’artista , Paulo Cacais, va manifestar ahir que estava molt content de formar part dins el programa Crea i que la proposta feta era tot un repte pel conjunt dels tres artistes. El seu projecte formarà part del cicle de Terrassa Arts Visuals i el seu periode de desenvolupament es des d’ara

Òpera de Mozart 

Correspon al nou projecte de l’entitat Terrassa Òpera, que cada any fa realitat l’estrena d’una obra que es representa al Teatre Principal. En aquest cas estan preparant “Don Giovanni”, de Mozart”, amb direcció escènica de Frederic Roda i amb direcció musical de Joan Manau. La presentació de l’espectacle serà els dies 5 i 7 de novembre a l’escenari citat. García va manifestar que l’entitat està molt contenta perquè fer una producció operística té un pressupost molt elevat i ara ja no hi ha tantes subvencions del sector privat com abans. L’entitat fa deu anys que es va fundar i treballar habitualment amb alumnes del Conservatori municipal

“Sinfònica amb sintetitzador”

Aquest és un projecte amb molts socis. Kammart i Morphosis Ensemble faran col·laboració amb l’Escola Municipal de Música (EMM)-Conservatori de Terrasssa per crear l’espectacle “L’orquestra simfònica com a sintetitzador”. Es tracta d’un projecte musical de recerca, creació i pedagogia entorn de l’orquestra simfònica contemporània, que es presentarà els dies 23 de desembre de 2021, i 5, 12 i 13 de febrer de 2022 a l’Auditori Municipal. Un dels músics de referència de Kammart és Àlex Sansó, qui ha dotat a aquesta formació d’un alt nivell de qualitat. La seva línia de treball es caracteritza perquè estableix un diàleg i una gran implicació amb els seus músics. Kammart està integrada per solistes i assistents d’algunes de les millors orquestres de l’estat espanyol, un fet que constata el seu prestigi musical.

Teatre visual i d’objectes

El dúo Jordi Palet i Toni Ubach, amb la complicitat de Xavier Bobés i la producció de Farrés Brothers i Cia., estrenaran “Murmut”, una proposta de teatre visual i d’objectes, amb música en directe, sobre la necessitat de la protecció, de sentir-nos segurs, contraosada amb la constant sensació d’inseguretat. L’espectacle també fa una picada d’ullet amb la situació de confinament a casa provocada per la pandèmia de la Covid. Palet i Ubach, amb molta experiència a escena, presentaran l’obra el 14 de novembre al Teatre Alegria

Emotiva 21-Festival Internacional de Fotografia
El festival de fotografia contemporània que se celebra fins al 14 de novembre arriba a la seva segona edició i omple la ciutat d’exposicions, tallers i conferències al voltant de la imatge. Enguany, amb una vintena de projecte de joves creadors fins a professionals amb llarg i amb especial recorregut i amb especial rellevància del talent local.

“Etiquetes”, una reflexió sobre la maternitat
L’artista Joana Arribas Jaén presenta el projecte “Etiquetes”, amb el que vol obrir la reflexió sobre l’autogestió de la maternitat des d’una mirada íntima i vital. Arribas vol plasmar la lluita de les dones i mares en un marc social en transició i descomposició.

”Tomasa-la xatarrina”, una mirada a la vellesa
Arnau Colom proposa un espectacle de teatre al carrer que expressi la tendresa de la vellesa i reconèixer la figura de la dona i visibilitzar-la

“Virals a Terrassa” s’endinsa a l’Ins Mont Perdut

Mireia Gubianas i Miren Icazuriaga porten un projecte artístic i pedagògic de gestió emocional als alumnes de l’Institut Mont Perdut, a partir d’eines de pensament, creatives i teatrals. Dins del programa de Terrassa Arts Escèniques, els tallers fets al centre es presentaran al Teatre Principal el durant el mes d’octubre de 2022 i es farà una exhibició el mes de setembre del mateix any. Amb aquests tallers es vol potenciar també la interacció entre els joves de diferents barris i sumar creativitat col·lectiva.

Terrassa Crea subvenciona 28 propostes
To Top