La Factoria Cultural de Terrassa és l’escenari protagonista de l’art amb l’exposició “Quàlia”, de l’artista Tània Font. Lluís Danés, reconegut director de cinema i escenògraf que ha rebut nombrosos premis per les seves pel·lícules i obres de teatre i de circ, ha inaugurat l’exposició.
Vas començar la teva carrera com a escenògraf, i des de llavors has tocat diverses disciplines, des de cinema fins a teatre i circ. Amb quina et sents més identificat? El que més m’agrada és explicar històries, i busco el mitjà per fer-ho. En ocasions és el cinema, i en d’altres el teatre.
Al cinema vas debutar amb el documental “Llach, la revolta permanent”, sobre el cantant Lluís Llach. També has fet spots publicitaris per cantants d’U2 i REM. Quina és la teva relació amb el món de la música? El que més em crida l’atenció és la meva incapacitat en aquest àmbit. Treballar amb músics és bonic, la música és un vehicle transformador de la societat, molt directe. Amb en Lluís Llach hem viscut moltes aventures i han sortit verdaderes meravelles. M’interessava no només com a músic, sinó també com a amic.
Alguna pel·lícula o obra predilecta? Sempre estic més content amb l’últim que estic fent i la gent encara no ha vist. Tinc una relació d’amor amb totes les meves peces, passo per processos. Tinc dubtes, quan acabo una obra mai m’agrada, i després quan em retrobo amb ella al cap dels anys li trobo el seu què especial. El millor és quan l’obra la sents teva i el públic t’explica el que li transmet. El cinema és especial: uneixes escenografia, teatre, música i actors.
Què és per tu l’art? És esperança, és intentar definir l’indefinible. És comunicar bellesa.
Quina és la teva relació amb l’exposició de la Tània Font? L’exposició m’interessa molt perquè explica històries, està a cavall entre l’escenografia i l’escultura, com el cinema. He vist néixer les peces, com la Tània les construïa i deconstruïa amb una gran qualitat.
Quins són els teus projectes de futur? Tornaré al teatre amb un projecte que s’estrenarà el 2022-2023, i debutaré com a guionista amb una nova pel·lícula també prevista per aquestes dates, que cavalcarà entre l’ètica i l’estètica.
L’art de canalitzar emocions
“Quàlia “ és més que una exposició per la Tània Font, és bolcar les emocions a través de l’art. Les escultures exposades representen la construcció i la deconstrucció: el trajecte que recorre un individu al passar per un torrent d’emocions. “Parlo des d’un punt de vista femení perquè parlo a través del meu pensament, com a dona. Els sentiments que expresso, però, són universals” afirma l’artista. Una escultura recorda el passat tèxtil de Terrassa: el rostre amb la xemeneia al damunt, que simbolitza la necessitat d’expulsar els pensaments negatius