Una de les estrenes amb més èxit del Festival Grec de Barcelona d’aquest estiu ha estat “Carrer Robadors”, basada en la novel·la de Mathias Enard i amb direcció de Julio Manrique. L’obra, que puja avui al Teatre Romea de Barcelona, compta amb l’actor Carles Martínez, de Terrassa, en el repartiment. “Carrer Robadors” és la història del viatge del jove Lakhdar, des del seu Tànger natal fins a Barcelona, amb el teló de fons de les primaveres àrabs i del moviment dels indignats.
Martínez parla d’aquesta obra amb molta estima. “És una producció que té molts valors afegits. La història d’Enard triada per Manrique és sensacional perquè és molt propera i commou i està en mans d’un equip artístic amb molta professionalitat i complicitat. I sobretot m’ha agradat molt conèixer i compartir feina amb actors àrabs, els quals ens han aportat una gran mirada sobre les seves comunitats i països”.
L’actor diu que “Carrer Robadors” (el nom al·ludeix a un carrer del Raval de Barcelona) podria considerar-se una novel·la d’aventures de tota la vida, però en aquest cas té un rerefons dramàtic important marcat per l’actualitat. “És el viatge iniciàtic d’un jove de Tànger cap a un món millor. Malauradament, el seu viatge no serà de plaer perquè es troba en mig de fortes crisis a Orient i Occident. Així i tot, ell perseguirà el seu somni del qual forma part també trobar-se amb una noia de Barcelona de la que està enamorat i amb la recança d’haver deixat un gran amic de la infantesa al seu país”.
Martínez detalla les grans línies de la història perquè com totes les d’Enard té moltes capes. “En el fons, el viatge del protagonista és una magnífica excusa per denunciar la gestió dels poders polítics. La història del jove és la història trista i sòrdida de moltes persones joves que es veuen obligades a emigrar”. I, en aquest sentit, manifesta que no ha perdut ni un apunt d’actualitat. “La novel·la és de 2012, però tot és vigent perquè la immigració sempre ha existit, tant per motius polítics com laborals”. Sobre això, recorda els moviments migratoris de catalans cap a Europa i a Llatinoamèrica en temps de la dictadura.
En aquesta obra, l’actor de Terrassa es desdobla en diversos personatges que el jove immigrant es creuarà pel camí. Martínez serà un editor francès que li dóna feina, un enterramorts a Algeciras i el pare de la novieta (Elisabet Casanovas) del jove Lakhdar (Guillem Balart). “És una obra amb bastants personatges perquè al protagonista li passen moltes coses i, per tant, fem doblet i triplet”.
Amb “Carrer Robadors”, Martínez s’ha estrenat sota la direcció de Julio Manrique amb qui havia coincidit com a actors a “Incendis”, “Hamlet” i “Èdip Rei”. Diu que està molt satisfet. “Manrique té una sensibilitat artística i humana i tria obres de contingut social molt potents. És un gran director teatral perquè té una mirada molt completa i un tracte amb l’equip artístic exquisit”.
Martínez s’instal·la al “Carrer Robadors” mentre ultima l’assaig de “Descripció d’un paisatge”, de Josep Maria Benet i Jornet amb direcció de Toni Casares, que s’estrenarà el dia 29 de setembre a la Sala Beckett. Una obra que també parla del poder polític a través de dues filles d’un dissident, que tornen de l’exili per rendir comptes personals a un Cap d’estat dictador que ha decidit reconvertir-se en democràtic. A l’obra hi participa l’actor egarenc Pep Ferrer.