Cultura i Espectacles

De vinils electrònics

La discogràfica Arketip Discs, que potencia la música electrònica creada per artistes terrassencs, triomfa amb els vinils i prepara el seu quart per aquest Nadal: “Veus del Llac Petit”

Makuto i Spear, l'alma mater d'Arketip Discs

Volem exportar la música i la cultura de Terrassa a tot arreu”. Arketip Discs és una discogràfica de la nostra ciutat especialitzada en techno i música electrònica que pretén gravar l’empremta egarenca arreu del món. El projecte es va crear el 2017 de la mà de dos artistes terrassencs amateurs, Makuto i Spear, que volien fer un pas més enllà en la seva trajectòria i difondre els seus temes a escala internacional, a més de voler crear una marca que potenciés el talent local que aflora a Terrassa.

Torna el triomf dels vinils
La discogràfica atrau artistes de tota mena, però tots comparteixen la seva afició per escoltar i produir música electrònica. Editen en dos formats, un que correspon a l’actualitat i la immediatesa i un altre, el més característic, que recorda el tast passat de les notes musicals a les cases i sales de ball.

Així doncs, Arketip Discs crea i edita música en format digital i en format vinil. “Teníem un repte: aconseguir que la música arribés a la gent en format físic, com abans. Amb totes les existències esgotades, podem dir que ho estem aconseguint” ha comentat Makuto. I és que, tot i que amb menys freqüència que fa uns anys, els vinils segueixen molt presents a la vida quotidiana de la nostra ciutat i arreu del globus terraqüi. Tal i com comenta Makuto, de les 300 còpies que ha distribuït Arketip Discs de l’últim vinil, que es va crear al Nadal passat, actualment n’han esgotat totes les existències.

Ja és el tercer vinil que han produït, i s’anomena “Invisible”, del mateix Makuto i Truncate, reconegut artista de Los Ángeles. El primer vinil que es va materialitzar el 2017 portava com a títol “Vallparadís”, també de Makuto i el músic madrileny Eduardo de la Calle. La seva rebuda va ser tan aclaparadora que també se’n van esgotar les existències, i la imatge del nostre gran pulmó verd, que adorna la portada del vinil, recorre tot el Japó:

“És increïble que el talent terrassenc pugui arribar tan lluny, i en vinil. Al Japó “Vallparadís” s’escolta constantment, i ja tots deuen conèixer el nostre immens parc”. La tria del títol i l’espai no va ser casualitat, sinó que correspon a una voluntat de difondre també la geografia terrassenca: “Tots els temes, eps i vinils estan produïts per artistes terrassencs, però també inspirats en espais de Terrassa. Vallparadís va ser-ne el primer, i el vinil més recent que estem planejant s’ha inspirat en el Llac Petit”.

El Llac Petit, nou protagonista
Makuto es refereix a “Veus del Llac Petit” quart vinil que ideen i que veurà la llum aquest Nadal. La incògnita de quins artistes hi participaran finalment impedeix que l’anunciïn encara, però en Makuto revela que tindrà la presència d’artistes terrassencs variats i australians, amb alguna possible col·laboració amb artistes madrilenys. “El procés de crear un vinil és molt llarg, perquè has de posar-te d’acord amb tots els artistes i col·laborar conjuntament. Mínim, es triguen sis mesos a planificar-ho tot”.

Quan el projecte va començar, era més difícil obtenir col·laboracions amb artistes reconeguts, perquè Arketip Discs era encara molt recent i havia d’anar cercant els artistes. “Al principi érem molt inexperts, però de mica en mica anem creixent i tenint més bagatge”. Cada vegada més artistes consolidats acudeixen a ells per mostrar-los el seu nou tema, disc o ep, per això aquest quart vinil “Veus del Llac Petit” acollirà més artistes internacionals que cap altre anterior.

El segon vinil que van crear, anomenat “Pinya àcida” va ser el primer que va tenir la presència d’un artista de fora del país: Stefan Vincent, músic holandès. Sumant els tres vinils que ja han produït i distribuït, sobre mil vinils d’Arketip Discs han estat venuts arreu del món.

Els vinils poden ser aptes per a tots els públics, però Makuto explica que el seu target habitual correspon amb persones de 30 a50 anys, tot i que cada vegada més joves n’adquireixen, atrets per una nostàlgia d’un passat que, en ocasions, no van arribar a viure.

Un futur amb panoràmica
Observant l’evolució d’Arketip Discs i la seva empremta cada cop més marcada a Terrassa i a fora, el futur de la discogràfica sembla brillar: “Amb l’augment de la demanda, ens estem plantejant treure fins a dos o tres vinils anuals, en comptes d’un. Volem ampliar els nostres horitzons i portar el talent de Terrassa a tot arreu”.

Des dels inicis ja tenien clar que volien que el seu projecte fos col·laboratiu, “És una discogràfica col·laborativa. Cada artista que hi participa s’encarrega de tot el procés. Acollim a tothom qui vulgui aprofitar l’estructura ja consolidada de la nostra discogràfica per treure els seus temes” assenyala Makuto.

Un disseny dels vinils també egarenc

Davant de la voluntat de la discogràfica de potenciar el talent terrassenc en diverses dimensions, el disseny de les portades dels vinils sempre s’encarrega a artistes de la ciutat. Arketip Discs ha treballat especialment amb la dissenyadora, fotògrafa i pintora egarenca Stella Velilla, que ha estat la ment creativa que ha ideat la portada del primer vinil “Vallparadís”, el segon, “Pinya àcida” i el tercer de l’any passat, “Invisible”.

La discogràfica encara no ha decidit qui efectuarà la portada del nou vinil d’aquest Nadal, “Veus del Llac Petit”, que haurà de reflectir l’essència del famós llac egarenc.

De vinils electrònics
To Top