Cultura i Espectacles

De Terrassa a Califòrnia

La violinista folk ha estat seleccionada amb un projecte compartit de música de fusió

La formació seleccionada combina bluegrass, flamenc i tradicional / Oriol Forn

Creuant moltes fronteres. La violinista folk Carol Duran, de Terrassa, juntament amb Lluís Gómez, al banjo, Javier Vaquero, a la guitarra flamenca, i Maribel Rivero, al contrabaix i veu, participarà per primera vegada en el reconegut IBMA Bluegrass Ramble de Califòrnia que se celebrarà del 28 de setembre al 2 d’octubre i que serà en línia per la situació de la pandèmia sanitària.

Duran està entusiasmada per la selecció del projecte compartit, que pren el nom de “Flamengrass”, i amb el que seran els únics representants de Catalunya i de l’Estat Espanyol. Quan van saber la notícia, va escriure a les xarxes que “estem feliços com unes castanyoles d’haver estat seleccionats” en el citat festival i a continuació feia un breu resum del projecte i dels músics, dels que elogia talent i empatia.
La música egarenca destaca que “Flamengrass” és un projecte nou que fusiona el bluegrass, el flamenc i músiques tradicionals. En aquest moment estan enregistrant el disc que reunirà 12 temes, entre els quals hi ha composicions noves. Duran explica que “són cançons amb músiques que mesclen els aires mediterranis amb el flamenc, amb molta energia i força, amb un estil diferent i propi. A mi m’encanta aquest joc de crear coses a partir de l’essència de cada territori i que tot sumi en equilibri i, certament, el grup té molta riquesa”.
La violinista i tota la formació està a l’expectativa de com s’apreciarà el projecte a Califòrnia. “Són 20 propostes seleccionades. El concert el farem des d’aquí en línia. El més important, però és qui hi ha molts programadors i això ens obre portes a tot el món a contractacions i gires. Fa que tinguem una porta, a través del vídeo, amb molta dimensió”.

Gestió cultural
La selecció de Carol Duran en el celebrat festival de Bluegrass de Califòrnia arriba mesos després d’acceptar un gran repte. Just estrenar l’any Nou, la violinista folk es va responsabilitzar de la direcció del Festival Folk Internacional Tradicionàrius de gran repercussió pel seu gènere, concerts i activitats. “És la primera vegada que agafo una responsabilitat tan notable i malgrat la Covid, ens van llançar a fer el programa pel mes de març, que es va desenvolupar amb més de 50 activitats presencials i amb molt d’èxit. I, a més, van tenir espais emblemàtics com el Palau de la Música”.
Per la violinista, compaginar la seva feina artística musical amb la gestió cultural encaixa a la perfecció. “És un plaer immens perquè em dedico a la meva passió en dos vessants i en el meu àmbit específic que és la música d’arrel tradicional”. Duran, que va forma part de La Carrau, diu que seguirà amb la tasca del seu antecessor, Jordi Fàbregas, malauradament traspassat aquest any. I afegeix que com a “generació Erasmus” que és, té moltes ganes de crear xarxa internacional i encabir altres cultures musicals per fer projectes i intercanvis. Duran considera que la música tradicional té molt bona salut i que cada vegada hi ha més músics i noves generacions que es dediquen amb molta qualitat. Ara mateix, està interessada a aprofundir en les arrels del fandango pel seu origen familiar andalús.

De Terrassa a Califòrnia
To Top