Cultura i Espectacles

Museus sense vacances d’estiu

Castell Cartoixa i Casa Alegre es poden visitar a l’agost

Una vista de l'imponent Castell Cartoixa de Vallparadís

L’evolució de la pandèmia pot donar sorpreses i pot fer capgirar el programa que teníem per aquestes vacances d’estiu. Sigui com sigui, el cert és que la ciutat disposa d’un patrimoni històric, artístic i arquitectònic que no té res d’envejar a moltes ciutats. És un conjunt d’edificis i elements molt ampli que permet fer un recorregut pel passat traçant un itinerari que és molt assequible. I a més, a dins de cadascun d’ells, hi ha exposicions permanents i temporals de gran valor.

Durant molt de temps, el servei de Cultura de l’Ajuntament, durant l’estiu, mantenia obert el conjunt de la Seu d’Ègara, però tancava el mes d’agost el Castell Cartoixa de Vallparadís i la Casa Museu Alegre de Sagrera argumentant que hi ha hi havia molt poca demanda. Enguany, ha decidit que les tres seccions del Museu de Terrassa restin obertes per igual i només tancaran els dies que ja ho fan durant l’any. De fet, aquests espais són, els mesos d’estiu, escenaris del programa de música antiga Sons dels Temps que amb tant d’encert i bona acollida es va impulsar un dia, en una proposta que promou el diàleg entre el patrimoni i la música. L’anunci, doncs, és una molt bona notícia pels terrassencs i també pels ciutadans de fora que ho vulguin visitar.

Mirades
Perquè aquest patrimoni citat, així com el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNATEC) i la Masia Freixa, sempre val més d’una, dues i tres visites. Són conjunts emblemàtics i singulars que conviden a una mirada historicista i arquitectònica però també hi ha una mirada museística i artística perquè tenen exposicions i col·leccions d’objectes que ajuden a fer una interpretació global d’on venim i on hem arribat.
En el Castell Cartoixa de Vallparadís, vestigi del segle XII, hi ha una àmplia exposició sobre la ciutat que es va inaugurar l’any 1994 i que s’estructura en sis àmbits: medi natural, prehistòria, món antic, món medieval, època moderna i època contemporània. I es pot entrar a la Sala del Tinellet on hi ha exposicions temporals.

A la Casa Alegre de Sagrera, hi ha també les diverses sales dedicades als escriptors Agustí Bartra i Ferran Canyameres i al dibuixant terrassenc Mateu Avellaneda. Al mateix edifici eclèctic, reformat per l’arquitecte Melcior Vinyals, es pot fer un recorregut pictòric que comença en el saló principal decorat amb vitralls modernistes i amb les pintures murals de Viver, i continuant fins al menjador amb el plafó ornamental d’Alexandre de Riquer. I fent la visita trobarem també obres dels pintors Fèlix Mestres, Laureà Barrau, Josep Martínez Lozano i Carlos Baca-Flor, i una curiosa col·lecció de ceràmica i porcellana oriental, la col·lecció Salvans.

Els jardins
Aquesta casa senyorial té uns jardins d’estil romàntic oberts al públic. L’Ajuntament també ha ampliat l’horari d’estiu per donar més facilitats per visitar i gaudir d’aquest espai públic considerat de monumental. Així, des del 23 d’abril a l’1 de novembre, l’espai obre al públic de dimecres a dissabte de 10 a 13 h i de 16 a 20 h i els diumenges d’11 a 14 h, passant de les 19 hores d’obertura setmanals a obrir un total de 31 hores a la setmana. Els canvis responen a un acord de la junta de portaveus i van ser valorats pel servei de Cultura i el Museu de Terrassa, així com pel Servei d’Espais Verds i Biodiversitat Urbana i per la Taula de Patrimoni del Consell de Cultura.

Museus sense vacances d’estiu
To Top