Deia Miqui Giménez, abans de rebre el Premi de Músic de l’Any 2020, que cal anar a les arrels de les coses perquè formen part de la nostra cultura i ajuden a interpretar el present. El filòsof Joan Heras (Terrassa, 1965) acaba d’aportar el seu gra de sorra en l’àmbit musical, reconstruint la història de la Coral Egara de Ràdio Terrassa que va estar activa des de 1956 fins a 1983. Una agrupació que, com la majoria, va néixer de la passió pel cant i la música i va dinamitzar l’activitat cultural de la ciutat fent concerts aquí i allà amb propostes innovadores.
L’autor va explicar que aquesta biografia va sorgir d’un desig d’un grup de persones que guardaven vincles amb la coral, sobretot en l’àmbit familiar. El treball de recerca ha estat llarg i intens perquè s’ha buscat molta documentació i s’han fet entrevistes a l’entorn, amb el propòsit d’encabir el màxim possible d’informació.
Heras remarca alguns aspectes notables. “Va ser una coral que va agafar molta dimensió. A més de fer els seus concerts a l’auditori de Ràdio Terrassa, es va implicar molt en la vida social i cultural de la ciutat, participant en moltes festes, fent concerts per altres entitats (l’Agrupació de Pessebristes i en la Llar de l’Ancianitat Torres Falguera) i fent de motor també d’altres corals i en aplecs, com el de Santa Cecília i en cicles de música”. Així mateix van ser pioners en crear la primera coral infantil a la ciutat.
La coral mixta, impulsada per Salvador Castells i Joan Costa, va arribar a tenir fins a 30 cantaires i un repertori extens i variat, que incloïa clàssica, anònims populars de Catalunya i el País Basc, espirituals negres, cant religiós i temes de cantautors catalans com Raimon. El volum d’aquesta biografia té una versió en audiollibre.
Un tresor amagat
La recerca de documentació sempre desperta tanta curiositat com sorpresa. El treball coral encapçalat per l’egarenc Joan Heras ha permès recuperar més de 200 cançons de divuit concerts, dels quals només dos havien estat editats en disc: “Ho diu el diari”, amb motiu del 25è aniversari de la coral a la tardor del 1981, i un recital de nadales com a record de la trobada d’agrupacions pessebristes el 1978. Cal dir que el volum biogràfic publicat s’acompanya d’un llapis de memòria amb aquestes 200 cançons, la majoria de les quals estaven en caset domèstic.