Les injustícies, els canvis, les classes socials, la immigració, la bellesa i la reivindicació femenina van ser els temes principals dels versos recitats per les seves autores, dones poetesses que van compartir una part d’elles mateixes amb els assistents de “La Ràtzia”, espectacle de cloenda del Festival Elixir. El festival combina la literatura, la música i l’art audiovisual per reivindicar la cultura lírica a Terrassa.
Raquel Santanera, Selena Gala, Sònia Moll, Laia Noguera i Juana Dolores van ser les poetesses protagonistes de l’esdeveniment, juntament amb l’acompanyament musical de Rows and Souls i Miss Raisa. Enguany, “La Ràtzia” s’ha celebrat en un espai tancat arran de la pandèmia, per tal de controlar l’aforament. Normalment es duia a terme a l’aire lliure, a Vallparadís, per aconseguir interactuar de tu a tu amb els assistents. Tot i així, l’espectacle no ha perdut la seva essència i la participació del públic ha estat molt entregada, ja que els terrassencs i terrassenques van aplaudir amb entusiasme totes les actuacions.
Totes les poetesses van mostrar gran força a l’escenari i van viure els seus poemes, jugant amb les paraules i transmetent els sentiments en forma de vers. Raquel Santanera va entonar el seu poemari basat en les injustícies i la quotidianitat; Selena Gala, poetessa apadrinada d’aquesta edició, va recitar els seus versos tenyits de crítica social amb música de piano de fons i alternant amb cançons que ella mateixa cantava; Sònia Moll va expressar el dolor, la pèrdua i la identitat amb la seva història personal; Laia Noguera va fer al·lusió a la natura i al jo interior per demostrar la connexió entre el cos i l’ànima; i Juana Dolores va trencar amb els estereotips al parlar de prostitució, cànons de bellesa, classes socials i temes de controvèrsia actual.
L’espectacle es va dur a terme ahir a les vuit de la tarda al Teatre Principal, i va acollir gent de totes les edats, gèneres i col·lectius, amb el nexe comú d’admirar la poesia. La sala respirava una aura mística, aconseguida gràcies a la música, els efectes especials i la il·luminació proporcionada per l’Escola d’Art i Disseny. Entre les entitats col·laboradores també hi havia AmbOrgull i Poesia d’Emergència.
A l’esdeveniment també es van entregar els dos premis guanyadors en honor a l’escriptora i poetessa Marta Pessarrodona. El premi a millor obra escrita va ser per Cecília Navarro, i el premi a millor curt audiovisual, per Adrián Salcedo.