Cultura i Espectacles

Un llegat de pel·lícula

El cineasta Antoni Verdaguer cedeix més de quatre mil pel·lícules en format DVD a l’Ateneu

El cineasta Antoni Verdaguer

Cineastes que realitzen pel·lícules i que, al mateix temps, confeccionen la seva biblioteca particular. Aquest és el cas del reconegut director egarenc, Antoni Verdaguer, que, al llarg de molts anys, ha comprat films per a ser visionats a la pantalla petita i fins al dia d’avui n’ha reunit més de 4.000 títols. Verdaguer ha decidit fer-ne cessió d’aquest fons a l’Ateneu Terrassenc i se’n farà la presentació oficial el dimarts vinent en el marc del 25è aniversari de la refundació de l’entitat.
El director està agraït a l’Ateneu per recollir aquest llegat. “És una col·lecció important que la segueixo fent, però de manera més pausada perquè arriba un moment que ja és impossible atresorar tanta documentació. La cessió està en bones mans i la voluntat és posar-la a disposició de les persones amants i aficionades al cinema a través d’un servei de préstec gratuït”.

El cineasta va iniciar aquesta videoteca cap als anys 80. El fons aplega, doncs, milers de pel·lícules en format DVD de cinema clàssic, musical i negre d’un gran nombre de directors de l’A fins a la Z i de tot el món. Recorda que el primer títol és “El verdugo”, de Berlanga, i que una de les últimes obres ha estat “Nomadland”, de Chloé Zhao, de recent estrena.

Confirma que ha vist totes les pel·lícules que ha col·leccionat durant quaranta anys. Alguna d’elles més d’una vegada per anar més al detall. Verdaguer cita alguns directors predilectes com Bertolucci, Kubrick, Orson Welles, Billy Wilder i Woody Allen. Però hi ha molts d’altres: Almodóvar, Buñuel, Berlanga, Truffaut… Diu a propòsit que “el contingut és molt diversificat i que pot interessar a un públic de cinema molt ampli que vulgui veure la pel·lícula o recuperar-la perquè li fa il·lusió”.

Personatges
La inauguració de la cinemateca a l’Ateneu anirà acompanyada de la projecció documental “Feliu Formosa, la paraula i el gest”, amb l’assistència del mateix poeta. El documental forma part de la sèrie de ciutadans terrassencs destacats en algun àmbit perquè deixen testimoni de la seva experiència. Precisament, una de les persones que forma part d’aquest treball és el virtuós pianista Miquel Farré, que va traspassar el passat dissabte, així com Eduard Torres, “Edi”. En aquest cas, el documental va ser “in memoriam”, perquè es va estrenar després de la seva mort.

El director està preparant ara la projecció del que té com a protagonista Manuel Royes, que va ser alcalde de la ciutat durant 23 anys pel PSC. La data serà el 29 de juny al Cinema Catalunya. També estan pendents de projecció els dedicats a l’arquitecte i cineasta Joan Baca, al doctor oncòleg Jordi Estapé, al periodista Josep Maria Francino, al cineasta Antoni Padrós i a l’artista Floreal Soriguera.
La proposta, però no es tanca perquè sempre hi ha persones premiades per la seva trajectòria. Explica que ara està gravant conversa amb la poeta Marta Pessarrodona i que té previst fer-ho amb l’escriptor Jaume Cabré i els artistes Francesc Abad i Antoni Miralda. I ha decidit posar-hi una entitat, el Club Jazz Terrassa amb tres dels fundadors: Valentí Grau, Josep Maria Farràs i Adrià Font, els dos últims músics.
Verdaguer avança que aquests documentals també seran cedits. “Hi ha entitats interessades com el mateix Ateneu i Òmnium Cultural, però encara no ho sé. El més important és que quedir el document històric”.

Un llegat de pel·lícula
To Top