La soterrada picabaralla entre Terrassa i Sabadell arriba ara a Sant Jordi. I és que Pura Ceba, una entitat que reivindicat l’autoorgull i localismes sabadellencs, publica ara el llibre Recull complet del pensament il·lustrat terrassenc. El títol és tota una declaració d’intencions. Signat per l’autora Filomena Martorell, el llibre recull històries d’entre el segle el XVIII i el XXI.
“És cert que han acabat rebent els terrassencs… Però perquè ens calia buscar algú. No cal donar-los gaire importància”, expliquen des de Pura Ceba (que porta el nom pel famós vegetal sabadellenc que llueix l’escut municipal). I afegeixen: “Terrassa no mereix el nostre odi, només la més subtil de les mofes”. L’entitat confirma que el llibre ja estarà a la venda la setmana vinent a les llibreries de Sabadell. Tot i això, també volen que arribi “a les biblioteques de Terrassa i a Amazon”.
A parer seu, Recull complet del pensament il·lustrat terrassenc és un llibre per lluir al parc de Vallparadís o regalar als coneguts egarencs. “Sabem que no deixarà ningú indiferent. Un títol certament rimbombant però també una obra colossal. Ni més ni menys. Sense ànim d’exagerar, una obra cabdal del pensament sud-europeu modern”. La notícia ja ha saltat a les xarxes socials, on ha estat rebuda per alguns usuaris terrassencs amb jocoses respostes sobre el “pensament sabadellenc”. No és el primer llibre que editen. Ja l’hivern del 2019 van publicar Tira-me-la, al voltant de la tradició del joc del Quinto a Sabadell (de fet, molt popular al conjunt del Vallès i en conseqüència tradició a Terrassa).
En tot cas, Pura Ceba ha estat més coneguda a Terrassa per altres accions provocadores amb els egarencs, com ara la campanya d’emoticones sabadellenques pel telèfon mòbil, conegudes com cebojis. Terrassa no va quedar curt, en la stickerwar, i immediatament el col·lectiu La Xemeneia també feia córrer les seves pròpies emoticones de WhatsApp que feien befa de Sabadell. Un d’ells era la icona antinuclear amb la frase Sabadell? No, gràcies!
Així mateix, de cara a la Nit de Reis, van dissenyar un carbó de Terrassa. “Conté el més elevat grau de dolenteria i perversió”, explicaven llavors. Per banda egarenca, La Xemeneia van compartir a xarxes un meme, simulant una lona penjada de la Torre Millenium de l’Eix Macià amb el lema “Ganes de perdre-us de vista” (en un joc de paraules amb la bastida publicitària de Joan Laporta a Madrid)
Tot i que no són equiparables, entitats com Pura Ceba a Sabadell i La Xemeneia a Terrassa han ocupat un espai social i mediàtic de reivindicació de localismes i l’autoorgull. Allò que es coneix com a sabadellenquisme i terrassenquisme.