Cultura i Espectacles

Un passeig inèdit i evocador per l’obra artística de Borràs-Estany

"Vàrem créixer en un ambient artístic. Veure pintar, veure obra pictòrica i parlar de pintura era una constant", diu Joan Borràs, que juntament amb els seus germans, Maria Lluïsa i Jaume, han impulsat una exposició que ret homenatge als seus pares, Joan Borràs (Terrassa, 1924-2012) i Conxita Estany (Besiers, França 1926- Terrassa, 2020), pintors, socis d’Amics de les Arts i fidels a la Fira de Dibuix que organitza anualment l’entitat.

La mostra, que es va obrir aquest diumenge als Amics, porta per títol el nom dels pares, Joan i Conxita, i afegeix "amics", en una doble lectura; els amics referent a l’entitat i també als amics que sortien amb ells a pintar i compartien inquietuds artístiques i vivencials. I, en aquest sentit, l’exposició va més enllà de presentar obra dels seus pares perquè també hi han afegit altres obres i documents dedicats, o no, però que formen part d’una generació d’artistes.

Dues mirades
L’exposició permet fer una passejada inèdita i evocadora per la trajectòria d’ambdós artistes. Explica Joan Borràs que el seu pare Joan s’expressava amb l’oli, el llapis i el guaix, mentre que la mare, Conxita, preferia l’aquarel·la i el dibuix acolorit. Dues visions plàstiques, doncs, diferents i representatives, que els van dur a participar en mostres individuals i col·lectives, concursos i premis. En aquest recorregut hi trobarem temàtiques diverses. "El pare -comenta Joan Borràs- era més de paisatge i abstraccions i la mare es decantava més per la natura morta, bodegons i patis amb flors". I subratlla que entre els paisatges de l’artista pare es troben les esglésies de la Seu d’Ègara, sens dubte una de les perles patrimonials de la ciutat.

L’exposició, tanmateix, possibilita anar més enllà de la visió artística i personal dels dos pintors. Els fills han optat per aportar una sèrie d’elements que l’enriqueixen, com són obra dedicada i altres documents relacionats. En aquest sentit, Borràs significa petites obres de Martínez Lozano, Floreal Soriguera, Aris, Domènec Moliné i Pep Blanes. De Soriguera s’exposa obra que va realitzar amb motiu de la botiga familiar del carrer de La Rasa, dedicada a objectes de regal. A més de la mostra, que es podrà visitar durant la primera quinzena de març, hi ha una segona novetat. Els fills han decidit fer una cessió d’un conjunt d’obra als Amics de les Arts, dels seus pares i d’artistes coetanis amb l’objectiu també que es pugui valorar tota una generació artística terrassenca o molt vinculada amb la ciutat i els Amics.

To Top