Terrassa fa més visible aquest any la seva aposta per la dansa i s’adhereix a l’edició 2021 de Dansa Metropolitana com a seu inaugural del certamen. La programació arrancarà aquest divendres, dia 5, a partir de les 19 hores, en el magnífic pati del Vapor Aymerich, Amat i Jové, la fàbrica modernista de Lluís Muncunill, i seu del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC).
La inauguració estarà construïda al voltant de dues peces curtes de dansa que parlen de la dona i de la mecanització en relació amb el món de les fàbriques tèxtils, tan difoses a Catalunya.
La jornada inaugural comença amb la presentació d’un fragment de l’espectacle "Màquines Sagrades" de Juan Carlos Lérida, acompanyat pel cantaor Pirata. Una peça que pren la màquina com a element de creació i posa en relació el ritme d’aquesta màquina amb el del cos a través del flamenc. Un diàleg entre aquests dos llenguatges influenciat per l’espai impactant del pati exterior del mNACTEC amb la seva xemeneia de fons.
Després d’aquest fragment de "Màquines Sagrades" es convidarà al públic a entrar a l’interior del museu on l’actriu Teresa Sánchez portarà a escena un breu text escrit per la periodista cultural especialitzada en dansa, Barbara Raubert, que introduirà als espectadors en el món de la dona i de la seva importància a les fàbriques tèxtils a Catalunya.
Aquesta lectura connectarà amb la segona peça de dansa, "Lua", de la companyia Ancorae Dansa. En aquesta proposta cinc dones construeixen una dansa d’engranatges i brodats, bategant per tangos aeris i envoltades per les màquines del mNACTEC, amb el desig d’elevar-se en un acte de ritu i fertilitat. En finalitzar aquesta segona peça curta, es donarà per conclòs l’acte inaugural de Dansa Metropolitana 2021 i donaran inici les activitats del festival que enguany s’estén per diferents ciutats.
Propostes seleccionades
Cal dir que l’espectacle inaugural que es farà a Terrassa s’emmarca en el nou projecte Filatures del festival, que té l’objectiu de donar suport a propostes de nous formats presentades en espais no convencionals i escollides a través d’una convocatòria pública tenint en compte la seva vinculació amb el teixit local de cada ciutat. Sota aquest nom, el projecte vehicula la dansa amb les antigues fàbriques tèxtils dels diferents municipis de l’àrea metropolitana, algunes de les quals s’han reconvertit en espais per a la creació o museus, el cas de Terrassa, i sorgeix a partir de la idea d’establir connexions entre les ciutats i el seu passat comú creant una xarxa de fils creatius a través de la dansa. Els nous projectes seleccionats que es podran veure durant el Dansa Metropolitana, a més dels dos de Terrassa, són els següents: "Sphera", d’Humanhood, al Molí d’en Ribé de Santa Coloma i a la Tecla Sala de l’Hospitalet; "Night-in-Gale", d’Anna Borrosa, a la Tecla Sala i a l’Oliva Artés; "Crisàlida", d’Andrés Collado, a Can Trinxet de l’Hospitalet; "Interferències", de La Banda Street Groove al Celler Modernista de Sant Cugat; "Unravel", d’Àngel Duran, a l’Espai Betúlia de Badalona i a l’Oliva Artés; "Des-espera", de Les Impuxibles a la Biblioteca de Viladecans i "Artificios i leopardos", de Mercedes Pedroche, a la Fabra i Coats de Barcelona.
Inauguració: Divendres, a les 19 hores, al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica-Vapor Aymerich, Amat i Jové
Espectacles: "Máquinas sagradas" de Juan Carlos Lérida i "Lua" d’Ancore Danza. Les dues peces parlen de la relació amb el tèxtil