El Programa d’Alt Rendiment en Dansa (PAR) que té com a epicentre el Centre Cultural Terrassa està generant uns fruits excel·lents. El PAR va fer la posada de llarg amb "InConnection", un espectacle que unia obra clàssica i contemporània, i que va ser rebut amb molt d’èxit. I tot seguit es va posar a treballar amb la nova producció, "El trencanous" que es va estrenar per fi aquest cap de setmana, després d’ajornaments per la pandèmia.
Cal dir, però, que l’espera va quedar suficientment compensada. El nou espectacle, amb la direcció de Rodolfo Castellanos, va esgotar les localitats de les cinc funcions i el públic va quedar entusiasmat. Aquest diari hi va ser a la funció del dissabte, a la tarda, i vàrem sortir molt satisfets. Perquè van veure una versió del "Trencanous" feta amb molta sensibilitat i amb uns ballarins de primera línia. I a tot això es va afegir un vestuari i una escenografia de qualitat notable.
Un conte de Nadal
"El trencanous" és una coreografia que forma part del repertori de les grans companyies, especialment del clàssic. El ballet fou creat a finals del segle XIX pel tàndem Màrius Petipa (coreògraf) P. I. Txaikovski (músic). És un conte de Nadal que té com a protagonista una nena, que es diu Clara, qui viurà un somni ple d’aventures de la mà d’un trencanous que pren la figura d’un soldadet de plom. Així, doncs, la Clara veurà com el seu trencanous s’acaba convertint en un príncep, que le convidarà a viatjar cap a indrets envejables; primer al regne de les neus i després a un regne ple de llaminadures.
El director Rodolfo Castellanos ha revisat el "Trencanous" i n’ha fet una versió lliure sense perdre l’essència de la dansa escrita. El conjunt de ballarins del PAR van defensar l’obra amb molt de talent, elegància i rigor. A la segona part, ens va captivar el vals de les flors, així com els duets i les variacions en solitari. En alguns moments, es va veure sobre l’escenari autèntiques filigranes de la clàssica que van provocar aplaudiments intensos.
Agraïm també a Castellanos aquesta idea que porta a terme de cercar col·laboracions amb escoles de dansa. En aquesta ocasió hi van participar alumnes dels centres Magatzem i del Ballet Olga Roig. Tot va quedar encaixat sense fissures, sobretot els més petits, que van ballar amb mascareta i que hi vandeixar l’ànima sobre l’escenari. El clàssic de "El trencanous" ens va transportar cap a un món oníric ple d’alegria, color i felicitat, tres elements que en temps de pandèmia ens van produir un efecte balsàmic i ens van fer oblidar la greu situació que travessem amb la Covid-19.
Nova estrena a l’abril
El PAR en Dansa és incansable. El mes d’abril, el dia 18, tornaran amb una nova producció, "Copèl·lia", un ballet també clàssic creat per Arthur Saint-Leon amb música de Leo Delibes. El ballet es basa en la història d’una nina que balla de grans dimensions. De nou, l’equip artístic del PAR aposta per una revisió de l’obra que es va estrenar l’any 1870 i en farà una versió més contemporània. En aquest sentit, el coordinador del PAR, Miquel G. Font, ha dissenyat el mirall que mostra com la història clàssica de l’inventor que crea una nina realista i un jove que s’enamora d’aquesta es reflecteix en el context actual, amb un humor negre i missatges clars en què qualsevol es pot sentir identificat. Abans que arribi la "Copèl·lia" però hi haurà més espectacles. La pròxima cita la tenim els dies 12, 13 i 14 de febrer amb el Ballet Nacional de España, una de les companyies que també estava prevista en la passada temporada i que per la Covid s’ha hagut d’ajornar. Aquesta formació, que ara està dirigida per Rubén Olmo, presentarà un programa amb "Invocació bolera", "Jauleña", "Eterna Iberia" i "De lo flamenco". Aquest elenc artístic té com a objectiu oferir una visió global de la dansa espanyola, incloent-hi la major part dels seus estils, des de l’escola bolera a la dansa i el flamenc estilitzat.