Cultura i Espectacles

Un cap de setmana amb cinc viatges de “El trencanous”

Programat inicialment per Nadal, i després de diversos ajornaments motivats per la crisi sanitària de la Covid-19 (que també impedeix la participació de Giada Rossi i Yanier Gomez Noda, solistes de la Compañía Nacional de Danza, per la confirmació de diversos casos positius a l’equip artístic), per fi, aquest cap de setmana, "El trencanous", celebèrrim ballet amb música de Txaikovski, s’estrena a l’escenari del Centre Cultural. I ho fa ni més ni menys que amb cinc funcions. Tanta és l’expectació que ha generat aquest muntatge amb coreografia de Rodolfo Castellanos sobre la base clàssica de Petipà. La proposta segueix el guió clàssic, però amb la introducció de petits canvis en els balls de cada part.

"El Trencanous" constitueix la segona producció que el Programa d’Alt Rendiment en Dansa (PAR) ofereix al públic després de "In-Connection", un espectacle que combinava coreografies clàssiques i contemporànies. El muntatge compta amb la participació d’alumnes més petits d’escoles de dansa Olga Roig i El Magatzem, i també amb l’actuació del mag Drosselmeyer, que en aquest cas encarna el paper del padrí de la protagonista, i afegeix els seus poders i trucs a la fantasia de l’obra.

Una història de Nadal
La història és un conte de Nadal. En un repartiment de joguines, l’oncle de Clara li diu que només li un trencanous de fusta amb forma de soldadet, que altres nens i nenes no han volgut agafar. Però Clara l’accepta i li agrada molt. A la nit, Clara baixa a veure les joguines, que han agafat vida i actuen com persones. Una colla de ratolins gegants enviaran el saló a les ordres del seu rei, però Drosselmeyer fa créixer l’arbre de Nadal, transforma el Trencanous a mida humana i fa aparèixer uns quants soldats que es posen al seu bàndol. Començarà una lluita entre ratolins i soldats liderats pel Trencanous, que acaba amb la seva transformació en Príncep. Llavors, el Príncep Trencanous i Clara emprendran un viatge, carregat de simbolisme, que el portarà primer al Regne de les Neus i després al de les Llaminadures.

Obert a joves ballarins entre 15 i 22 anys, que volen fer el salt a la vida professional, el programa PAR en Dansa consisteix en un treball intensiu de ballet de 40 hores a la setmana, en les instal·lacions del Centre Cultural de Terrassa, i l’acompanyament per part de grans professionals de la dansa.

Els alumnes del PAR en Dansa tenen l’oportunitat de treballar i formar-se en grans escenaris, i grans produccions, i establir contacte amb companyies internacionales. A "El trencanous" hi participen vint ballarins del programa.w

To Top