La família de l’historiador egarenc Salvador Cardús i Florensa (Terrassa, 1900-1958) ha fet donació del seu fons documental a l’Arxiu Històric de Terrassa – Arxiu Comarcal del Vallès Occidental. Segons explica l’Ajuntament, "es tracta d’una documentació de gran valor per a l’estudi i el coneixement de la ciutat de Terrassa i del seu entorn, a la que es podrà accedir en els mesos vinents".
L’ Arxiu Històric ha començat ja el tractament i catalogació del fons de Salvador Cardús i Florensa. Aquest historiador local "va desenvolupar una intensa tasca en la recerca del passat de la ciutat de Terrassa i de l’antiga Seu d’Ègara, i fou un ferm defensor del patrimoni documental, arqueològic i artístic de la ciutat", assenyala el Consistori terrassenc. "Ara, la documentació relativa a la seva obra i al seu treball al llarg dels anys es conservarà a l’Arxiu Històric de Terrassa- Arxiu Comarcal del Vallès Occidental, on es podrà consultar aviat", afegeix.
Manuscrits de llibres inèdits
La família de Cardús conservava fins ara amb molta cura els fons, que conté gran part de la prolífica obra historiogràfica de l’estudiós terrassenc. Destaquen els manuscrits de l’historiador, acompanyats de les nombroses notes i de la documentació de suport que es va fer servir durant el procés de recerca i creació de les seves obres. Hi ha transcripcions de pergamins, plànols, arbres genealògics i documentació original.
A més, el fons que ara s’ha dipositat a l’arxiu "també conté un recull dels articles que va publicar a diversos mitjans i una col·lecció de revistes, opuscles i premsa de l’època", recalca l’administració municipal. Tot i que part de la seva obra no fou publicada en el seu moment i s’ha anat fent de manera pòstuma, el fons inclou documentació encara inèdita.
És el cas, per exemple, dels volums que Salvador Cardús va batejar com "Enmig de la tempesta" i "Salvació del tresor artístic", que contenen documentació original i considerada "de gran interès" relacionada amb la Guerra Civil i al voltant de la tasca de l’historiador en la salvaguarda del patrimoni terrassenc que es dugué a terme durant aquest període. Els volums també inclouen reflexions personals i una documentació gràfica que l’Ajuntament qualifica de "molt rellevant".
Al marge de les seves obres, el fons de Salvador Cardús aporta un seguit de documentació relacionada amb la seva tasca com a membre de la Junta de Museus i del Patronat de la Fundació Soler i Palet, així com els manuscrits originals del Prevere Fortià Solà.
Es calcula que el fons ocuparà uns 4,5 metres lineals de documentació a l’Arxiu Històric de Terrassa, un cop acabat el procés de tractament i el fons quedi instal·lat correctament. A aquest espai ocupat pel fons s’ha de sumar la col·lecció bibliogràfica que ja havia estat prèviament ingressada. "Tot plegat, un fons d’un alt valor per a l’estudi i coneixement de la ciutat de Terrassa i el seu entorn i al que es podrà accedir en els mesos vinents", anuncia la institució.