Cultura i Espectacles

Alberto Bustos vol revertir amb l’art el mal que li fem al planeta

Submergir-se en la "psique vegetal" per descobrir-hi "els sentiments turmentats, fruit de la degradació del medi natural provocada pels éssers humans de manera habitual". Així concep el ceramista autodidacte Alberto Bustos (Valladolid, 1971) la filosofia de la seva exposició, batejada com a "NatuRareza". La mostra, que explora d’aquesta forma en el mal que la humanitat ha fet en el Planeta, pot veure’s fins al pròxim 10 de gener a la sala 2 del Centre Cultural Terrassa.

Bustos, amb l’estudi a Bellvei, un poble de la comarca del Baix Penedès, pretén una reflexió a partir del seu modelat missatge: "aprofundir en la sensibilitat humana per revertir el mal que ens estem fent", mitjançant un recorregut per les seves peces de ceràmica artística.

Els cursos, els llibres, les xerrades amb altres ceramistes "i sobretot infinites proves" -comenta- es troben en la base de la seva formació autodidàctica. Per a Bustos, el que en els seus inicis, ara fa 25 anys, era una passió, ha esdevingut un mode de vida. "Vaig començar pintant, però aviat les dues dimensions em varen quedar escasses", recorda. "La meva ignorància em va fer pensar que el fang seria el material menys complicat per començar el meu camí en l’escultura. Tot al contrari. Però les seves infinites tècniques i els seus laboriosos processos em van atrapar i ja no en vaig poder escapar", assenyala.

"La nostra vertadera essència"
També en relació amb el camí traçat al llarg de la seva ja dilatada trajectòria, l’escultor comenta que "mai vaig pensar que sent autodidacte, podria convertir la meva passió i admiració per la ceràmica en el meu mode i estil de vida".

Bustos apunta que "potser la meva atracció fetal per la natura em va empènyer contra el sòl per estar fusionat amb la terra, amb la nostra vertadera essència", en una propensió instintiva del creatiu cap a l’entorn que resulta palpable en les peces exhibides a Terrassa fins passades les Festes.

L’obra en general del ceramista interpreta la natura mostrant-ne una bona part de les seves múltiples cares, des del creixement vegetal fins a les mutacions que experimenta el camp, passant pels efectes que els fenòmens meteorològics tenen en el medi; del vent que tracta de doblegar els arbres al sol roent o la incisiva pluja. Sovint, la seva tècnica es basa en l’acumulació repetida d’elements que acaben per configurar la peça en si.

Bustos és un artista amb projecció que ha merescut un bon grapat de reconeixements. Un dels guardons que va significar un punt d’inflexió en la seva carrera va ser l’obtenció, l’any 2014, del primer premi en el XIX Concurs internacional de ceràmica ciutat de Valladolid, cosa que va representar el començament de la seva etapa professional. El creador també va endur-se la primera exposició internacional de fotografia "Ceramics on the web", organitzada a Polònia, el 2016, així com el XXVII Concurs de Ceràmica convocat l’any 2015 pel que aleshores s’anomenava Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

Un artista d’àmbit europeu
A banda, l’artista ha protagonitzat nombroses exposicions, individual i grupals, tant a Espanya com a la resta d’Europa. L’any passat, per exemple, Bustos va mostrar la seva obra a la mostra col·lectiva "Viva ceràmica!, organitzada a Samadèth, a la regió francesa d’Occitània. L’escultor també col·labora sovint en publicacions especialitzades.

La pròxima exposició que inaugurarà el Centre Cultural serà, ja el 4 de febrer de l’any vinent, "Virtuosos del gravat", una col·lecció de peces manieristes fetes als Països Baixos i la República Txeca durant el segle XVI. Desenvolupat a Europa entre els anys 1520 i 1600, el manierisme va ser un intent de crear e crear obres innovadores, allunyades dels patrons renaixentistes.

Les dades

Exposició: "NatuRareza"

Artista: Alberto Bustos

Lloc: Centre Cultural Terrassa

Dades: Fins al 10 de gener

Horaris: De dilluns a dissabte, de quatre de la tarda a nou de la nit. Diumenges i festius, obert només en els dies de funció. Entrada lliure.

To Top