Creat l’any 1998 a la ciutat del País Basc francès de la que porta el nom, el Malandain Ballet Biarritz ja ha actuat altres vegades al Centre Cultural Terrassa, on s’ha pogut gaudir d’espectacles com ara "Romeu i Julieta", "El Amor Brujo", "Une dernière chanson" o "Bolero". Encara dirigit per Thierry Malandain, el prestigiós ballarí i coreògraf que fundà la companyia, aquest centre coreogràfic -un dels dinou que tenen caràcter "nacional" a França-, de gran prestigi arreu d’Europa, torna aquest cap de setmana a la nostra ciutat amb un programa format per tres coreografies.
Al·legoria del nostre naufragi
"Sirenes", creada per Martin Harriague, premiat al Concours de Jeunes Chorégraphes de Biarritz, se serveix de músiques diverses (AnVivaldi, Corelli, Araia & Raupach) per endindar-se en l’imaginari que l’home ha generat al voltant d’aquests éssers mitològics representats des de l’Edat Mitjana amb torsos de dona i cues de peix. Harrigue va néixer en una població de la costa d’un oceà, i des de petit s’ha sentit fascinat per la seva immensitat, el seu aire amenaçador i alhora fascinant. Un sentiment que ha traslladat a una coreografia en què presenta una humanitat que els cants de sirenes del "progrés" han fet emprendre un viatge en un vaixell que una vegada enmig de l’oceà, li costa molt de dominar. Perfecte al·legoria, doncs, dels moments que estem vivint, d’un món carregat de tecnologia que no acabem de dominar, o que no serveix al bé comú, sinó als poderosos, que pateix una pandèmia que és com la mar encrespada, l’amenaça de naufragi que plana damunt del vaixell d’aquests mariners, que per sobreviure si més no mentalment han de ballar la Dansa de la Follia. I les sirenes que els criden, personificació d’aquest progrés tecnològic i econòmic, que allunya els humans de la fraternitat, llueixen amb bellesa, però són ingènues, capritxoses, imprevisibles, àdhuc cruels.
Les altres dues coreografies són creacions del mateix Thierry Malandain. Amb la música de la 6a Simfonia de Beethoven va crear, amb motiu del 250 aniversari del naixement del compositor, "Pastoral". Malandain ha interpretat amb moviment els sentiments de fusió amb la natura que Beethoven va voler reflectir amb aquesta obra, descrivint-la en el manuscrit com "simfonia pastoral, o memòria de la vida rústica, més una expressió d’emoció que pintura descriptiva".
El Chopin més nocturn
Finalment, a "Nocturnes" sonen algunes de les vint-i-una peces que Frederic Chopin va escriure entre 1827 y 1846 amb aquest títol. Malandain ha unit la dansa i la mort, inspirat també per les pinteres murals de l’Edat Mitjanaque representaven "balls macabres". És un muntatge que recalca que l’inevitable pas del temps, i com la mort uneix a éssers de tota mena i condició.
Fitxa
Espectacle: Malandain Ballet Biarritz
Funcions: Avui a les vuit del vespre, i demà a les sis de la tarda
Lloc: Centre Cultural Terrassa
Preu: 10-28 euros (amb 20% de descompte de "Black Friday")