Cultura i Espectacles

El Premi Montserrat Alavedra s’ajorna fins a la primavera

L’ any olímpic de 1992, amb la voluntat de potenciar el treball dels músics joves en el format de grups de cambra (aleshores força inhabitual), l’Obra Social Caixa Terrassa (amb l’especial empeny del desaparegut Josep Bros) i Amics de les Arts i Joventuts Musicals van crear el Premi Montserrat Alavedra. També amb ganes de retre homenatge i mantenir la memòria de Montserrat Alavedra i Comas (1945-1991), enyorada soprano terrassenca que havia mort un any abans, en plena maduresa artística. Alavedra va ser una intèrpret important, que ja de molt jove va tenir èxits importants a Àustria, i després als Estats Units fou professora de la Universitat de Washington-Seattle.

D’ençà d’aleshores, cada dos anys el Premi de Música de Cambra Montserrat Alavedra ha aplegat formacions de gran qualitat, que fan les proves finals al Centre Cultural Terrassa, essent el conjunt d’aquestes, també, un petit festival d’entrada lliure i molt agraït (i gaudit) pels aficionats de la ciutat a la música clàssica.

Aquest any tocava premi Alavedra (ara Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes), l’edició número 14, i la Covid-19 no ha aconseguit suspendre-la, només ajornar-la uns quants mesos. La Fundació Antigues Caixes havia de publicar les bases al març, i ho ha fet ara, amb el 29 de gener de 2021 com a data límit de les inscripcions. Les audicions tindran lloc el segon cap de setmana de març (el divendres dia 12, les eliminatòries; l’endemà, les semifinals, i el diumenge a la tarda, la final). El jurat, que formen Jordi Casals, Albert Guinovart, Laura Ruiz, Anna Puig i Lluís Heras, donarà a conèixer el veredicte en l’ acte de lliurament de premis, que es farà el dijous 18 de març.

El concurs manté les seves característiques habituals. Està obert a la participació de formacions que la mitjana d’edat dels components no superi els 35 anys, i almenys la meitat d’ells siguin catalans o residents a Catalunya. Cada formació aportarà un mínim de quatre obres completes. Tres han de ser dels segles XX o XXI (i almenys una d’elles posterior a 1999) i una altra de lliure elecció. També una de les quatre ha de ser d’autor català. El repertori complet ha de formar un programa d’una hora de durada.

El primer premi està dotat amb 20 mil euros, com a retribució de cinc concerts que el grup guanyador farà a Catalunya durant l’any 2021, i un enregistrament en vídeo al Museu Pau Casals. El segon premi són quatre concerts a la xarxa de Joventuts Musicals, d’acord amb els honoraris vigents. També es concedirà una menció especial sense dotació a la millor interpretació d’una obra d’autor català.

To Top