Aquesta setmana s’han estrenat tres pel·lícules, "No matarás", "Corpus Christi" i "Shin Chan en Australia". A més, dimarts i dimecres el cinema Catalunya projectarà obres d’autors terrassencs, en concret "Mujer minera" i "Un trabajo y una película". L’oferta de novetats es completa amb les reposicions de "Yesterday", "El rey león", "Thor Ragnarok" i "La monja".
"No matarás", de David Victori, és un film de terror psicològic protagonitzat per un noi que de tan bona persona no és que sembli "tonto" sinó que directament ho és. Una nit coneix una "pirada" que l’acaba involucrant en un assassinat.
La pel·lícula està ben interpretada, rodada i ambientada, compta amb un ritme molt àgil, una atmosfera cada cop més pertorbadora i una excel·lent banda sonora. El problema és que el protagonista és tan, tan, tan idiota que de vegades costa empatitzar amb ell. Tot el guió és una suma de decisions equivocades, una darrera l’altra, que va prenent el personatge. No és que tingui mala sort (que també), és que no n’encerta ni una! Evidentment, si el protagonista fos llest ja no hi hauria pel·lícula però s’han passat una mica. A banda d’això, la cosa rara és la seqüència de l’hospital. El protagonista el recorre de dalt a baix, entrant a totes les habitacions, i en cap moment es topa amb cap metge, infermera, vigilant de seguretat, familiars de pacients…. Estrany i poc versemblant.
Mario Casas, Milena Smit, Elisabeth Larena i Fernando Valdivielso encapçalen el repartiment d’aquest thriller, que ha comptat amb la col·laboració del Parc Audiovisual. (Cinesa).
"Corpus Christi", de Jan Komasa, és un drama polonès que l’any passat va estar (merescudament) "nominat" als Oscar. És la història d’un noi, acabat de sortir del reformatori, que es fa passar per capellà en un poble els habitants del qual viuen traumatitzats per un fet dramàtic recent. La seva manera moderna i propera d’entendre la religió fa que els feligresos estiguin entusiasmats amb ell però… què passarà quan descobreixin la veritat?
La pel·lícula -ambientada en un país, Polònia, on gairebé tota la població afirma ser catòlica practicant però també on s’han detectat molts casos de falsos capellans- parla de la necessitat de modernitzar l’Església i també explica una història de redempció i una altra de reconciliació.
Interpretació
Està molt ben rodada i interpretada i compta amb un guió sòlid que manté la intriga i la tensió i reflecteix perfectament la transformació psicològica del protagonista. També té al·licients crítics que poden interessar als ateus i agnòstics tant o més que als catòlics. Llàstima que al final canvii de to d’una manera massa brusca.
Bartosz Bielenia fa una interpretació magnífica del personatge protagonista, per la qual fins ara ja ha rebut onze premis. Pel que fa a la pel·lícula, ha estat guardonada en els festivals de Venècia, Brasilia, Chicago, Toronto, Faro, Bordeus, Minsk, Ourense, Palm Springs, Vilnius, Estocolm i Reyjavík, entre d’altres, a més d’arrasar en els premis del cinema polonès de l’any passat. (Catalunya, VOSE i doblada).
"Shin Chan en Australia", de Masakazu Hashimoto, és una pel·lícula de dibuixos animats inspirada en la famosa (i polèmica) sèrie de televisió. Ara l’entremaliat protagonista i la seva família se’n van de vacances al país del títol per veure un rar eclipsi de sol i buscar unes maragdes llegendàries.
L’animació és acurada, els personatges estan desenvolupats i el guió està enfocat al públic infantil. (Cinesa).
Directors terrassencs
"Mujer minera: resistir en el Cerro Rico de Potosí", de la terrassenca Maria Bros, és un documental de drets humans que denuncia l’explotació a la que estan sotmeses les dones que treballen a les mines bolivianes. És el treball de fi de carrera de la directora i compta amb diversos testimonis. El Cerro Rico és una muntanya dels Andes famosa des del segle XVI per les seves mines de plata i, en menor mesura, d’altres minerals com l’estany, el zinc i el plom. (Catalunya, només dimarts, gratis).
"Un trabajo y una película", "opera prima" del terrassenc Xavier Martínez-Soler, és una inclassificable però molt original cinta experimental que reflexiona sobre la imatge i el propi cinema.El protagonista treballa de vigilant de seguretat en una nau industrial abandonada però posteriorment descobrirem que tot forma part d’una pel·lícula dins de la pròpia película. Destaca especialment un diàleg que gira al voltant de l’art i la bellesa i conté reflexions molt intel·ligents. El personatge central està interpretat per Pablo Rosal, que també és el co-guionista. Hi apareixen María Pau Pigem, Xavier Pujolràs, Oriol Genís, Rosa Serra Torrens i una vintena de figurants terrassencs. També és egarenc l’autor de la banda sonora, Paul Perera. El rodatge es va fer a Terrassa, Mura, Vic, el Berguedà, Barcelona, Menorca i els Monegres. (Catalunya, només dimecres).
Reposicions variades
Pel que fa a les re-estrenes, "Yesterday", de Danny Boyle, és una comèdia de "bon rotllo" amb tocs fantàstics protagonitzada per un músic que després d’un accident desperta en un món on The Beatles no han existit mai… però ell recorda totes les seves cançons!. Himesh Patel broda el paper protagonista i canta ell mateix. (Cinesa, dilluns).
"El rey león", de Jon Favreau, és una nova versió, ara digital, de la inoblidable pel·lícula de dibuixos de Disney del mateix títol. L’argument és una barreja de "Hamlet", "Bambi" i el manga "Kimba, el lleó blanc". Aquest "remake" compta amb cançons d’Elton John i Beyoncé. (Cinesa, dissabte i diumenge).
"Thor Ragnarok", de Taika Waititi, és una divertida i espectacular pel·lícula d’aventures basada en un personatge de còmic, en la que el déu del Tro s’enfronta a la deessa de la Mort. Desborda sentit de l’humor i compta amb escenaris i efectes especials molt vistosos. Al repartiment, Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Cate Blanchett, Jeff Goldblum, Anthony Hopkins, Mark Ruffalo, Idris Elba, Sam Neill, Benedict Cumberbacht, Scarlett Johansson, Matt Damon i Stan Lee. (Cinesa, dimarts i dijous).
"La monja", de Corin Hardy, és una pel·lícula de terror protagonitzada per un capellà i una novícia enviats pel Vaticà a investigar la mort d’una monja. És increïble i superficial però està ben ambientada. Demián Bichir, Taissa Farmiga i Jonas Bloquet encapçalen el repartiment. (Cinesa, dimecres).
Continuen en cartell: "Eso que tú me das" (Cinesa), "Greenland, el último refugio" (Cinesa), "Pinocho" (Cinesa), "Rifkin’s Festival" (Catalunya VOSE i doblada i Cinesa), "Tenet" (Cinesa),"The vigil" (Cinesa), "After: en mil pedazos" (Cinesa), "Como perros y gatos: la patrulla unida" (Cinesa), "¡Scooby!" (Cinesa, matinal diumenge), "El arco mágico" (Cinesa), "Padre no hay más que uno (2): la llegada de la suegra" (Cinesa), "Trasto" (Cinesa, matinal diumenge), "Explota, explota" (Cinesa), "Nación cautiva" (Cinesa).