En un trosset del Parc de Vallparadís s’hi pot veure tota la història de Terrassa, des del plistocè fins a l’actualitat. Ho va fer palès la ruta per una petita part dels seus gairebé 400 mil metres quadrats que el Museu de Terrassa va organitzar, dissabte al matí, amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni. Mia Pérez va ser la guia d’aquest itinerari comentat per a vint persones (places limitades per la pandèmia, que es van exhaurir de seguida) que començà al Castell Cartoixa. Passant pel camí del darrere del Museu Tèxtil, Pérez va explicar que allà hi havia hagut l’ermita de Sant Joan, derruïda per fer-hi la Torre Soteras, després també derruïda per construir l’edifici del museu. Al costat de les estàtues dels hipopòtams, els participants es van aturar a la representació del jaciment de Cal Guardiola, on es van descobrir restes d’animals de fa un milió d’any.
La ruta va continuar passant per sota del pont del Passeig, important perquè unir una part de la ciutat amb la desapareguda barriada de la Quadra de Vallparadís. El primer projecte per convertir l’antic torrent en un parc és tant antic com de 1915. Aquell any, l’arquitecte Josep Maria Coll i Bacardit va proposar un "Vallparadís Parc", concebut com una "Ciutat Jardí" i "pulmó ver" d’una ciutat contaminada pels fums de la industrialització. I s’hi va fer la seva residència, que després de la seva mort sobtada l’any 1917, segurament a causa de l’epidèmia de grip, va ser comprada pel suís Ernst Baumann, i és la Casa Baumann. També l’arquitecte Lluís Muncunill s’hi va fer la casa, de la que sobreviu un mur ondulat. Després de passar per l’hospital de Sant Llàtzer (antic convent de Sant Francesc, d’època moderna) i la Seu d’Ègara, la ruta va acabar al Jardí de les Percepcions, amb les peces de Marc Boada que permeten experimentar amb els sentits, un projecte que atorga al parc un element plenament contemporani.
Altres activitats
A més a més, les Jornades Europees del Patrimoni van obrir les portes de tots els museus de Terrassa, que van programar activitats, gairebé totes amb entrades exhaurides. El Tèxtil va organitzar dues visites comentades a la seva exposició "Decòrum. Vestir la casa per a l’ocasió", la de dissabte per a tots els públics, i la de diumenge més tècnica, a càrrec de la comissària.