l Festival Elixir de Poesia torna a la ciutat amb un format adaptat per la pandèmia de la Covid-19. El certamen artístic, que se celebrarà del 30 de setembre al 4 d’octubre, manté la seva essència, la de fer arribar la poesia a tothom i arreu, però té novetats. Enguany, La Ràtzia, la gran trobada amb poetes i músics, tindrà lloc al Llac de Vallparadís amb un aforament limitat d’unes 150 persones. El cartell d’actuacions és divers i sobresurten la cantant Gemma Humet i el músic i també cantant Toti Soler.
L’altra gran novetat d’aquest festival és la creació del Premi de Poesia Marta Pesarrodona per a joves de la ciutat de Terrassa. Amb el nou guardó, es vol difondre i donar visibilitat a la poesia escrita i audovisual, donant veus als joves de la ciutat que ja conviuen amb la poesia i volen compartir-la, o potser, la volen descobrir i endinsar-se en aquest món. La temàtica és lliure.
La nova edició, la vuitena, reunirà uns deu espectacles i en diversos espais. La inauguració serà el dia 30 de setembre, a les 19.30 h, amb “Tastet d’autores”, a La Revolta. Es tracta d’una cita poètica i gastronòmica amb la rapsoda Raquel Ferri i el grup Itzipa, els quals interpretaran poemes de Sònia Moll, Maria Antònia Massanet i Txus Garcia. El mateix dia, a les 21 h, el joveníssim Lluís Arriga, músic de Collbató, presentarà el seu espectacle “LLes” a la Seu d’Ègara.
L’endemà, dijous, el festival es trasllada al pati de la Biblioteca Central cap a la tarda-vespre amb l’obra “Pelos y hogares”. Allí es podrà escoltar la poesia de Bruno Cimiano acompanyat a la guitarra amb Cris Blanco. I arriba el divendres, el dia clau del festival, per la cita amb “La Ràtzia” al Llac de Vallparadís. L’espectacle central, a partir de les 20 h, comptarà amb Txus Garcia, Mireia Calafell, Laura Sam, Estel Solè, Gemma Humet, Toti Soler, Oriol Estripaboires, Kris Linçà, Mark Pulido i Tub d’Assaig 7.70. Serà la proposta central -senyal d’identitat de l’Elixir- però no l’única que es farà al Llac de Vallparadís. El dissabte, a les 19 h, aniran fins a aquest indret Els Joglars del segle XXI-Slam Poetry Barcelona acompanyats de speaker i DJ per recitar versos en una versió més urbana i alternativa.
El festival també ha pensat en el públic més jove. Els infants podran participar en un taller de pancartes poètiques al pati de la BCT i els joves de Sant Llorenç en una ruta pel seu barri de la mà de la companyia La Inefable. I per famílies hi haurà “De poetes cançonetes”, amb Toni Xuclà, a la Casa de la Música. El certamen també acollirà trobades amb els professionals d’aquest gènere. S’ha impulsat un espai que porta el nom de “Notes al marge: Poesia en temps d’excepcionalitat”, per la relació i intercanvi de poetes i editorial del sector poètic. I s’obrirà mercat de publicacions dins “La Ràtzia”. Així mateix s’ha organitzat un taller per a músics de composició musical i acompanyant de textos poètics amb Toni Xuclà.
emergència poètica
I dues propostes més per compartir poesia en solitud. El festival ha programat “Poesia d’emergència”, una iniciativa d’un col·lectiu que posa a disposició un telèfon per escoltar versos. I també un intèrfon a la Casa Soler i Palet per sentir poemes de Mercè Rodorera, Clementina Arderiu, J.V. Foix, Joan Brossa, Maria Mercè Marçal, Juan Gelman, Federico Garcia Lorca, Lluís Solà i Marina Tsvieàivena. Aquesta activitat va formar part del festival Barcelona Poesia en col·laboració amb Barcelona Ciutat de la Literatura Unesco.
El festival d’enguany té un pressupost de 58.500 euros, dels que la Generalitat i l’Ajuntament assumeixen el 50% cadascun. La despesa és la mateixa que a l’última edició celebrada l’any 2018.
La presentació del certamen va comptar amb la presència de la regidora de Cultura, Rosa Boladeras, i de l’equip artístic encapçalat per Anna Boladeras i Pau Gómez, i va tenir lloc a la Casa Alegre de Sagrera. Boladeras, que va promoure aquest certamen, va manifestar que estava molt contenta que la ciutat recuperi el festival i la cultura. “L’objectiu que tenim des del govern és no deixa caure la cultura malgrat la pandèmia. Cal ser conscient que la cultura ens fa millors com a persones i ajudem que els artistes puguin treballar”.
E